Има проблем с изплащането на българските пенсии в Русия и в Украйна

Не могат да бъдат изплатени пенсиите на българите в Украйна и в Русия заради войната. Същата е ситуацията и за украинските и руските в България, предаде „БНР“.

Причината за създалата се ситуация е, че Националният осигурителен институт не може да се свърже със съответните институции в двете държави. А това е необходимо, за да предаде и получи ведомостите, както и необходимите средства. С проблема е запознато и Министерството на труда и социалната политика.

Изплащането на тези пенсии е регламентирано със специални спогодби с двете държави. НОИ има готовност да преведе българските пенсии. В Украйна и в Русия те се плащат на всяко тримесечие, но в момента това не може да се случи за месеците от началото на годината до март.

За последните три месеца на 2021 година са били преведени 265 000 лева към руския НОИ и съответно 74 000 лева за 56 наши пенсионери в Украйна.

Руските пенсии, които се изплащат в България, пък са 5465. За да бъдат платени те, трябва да постъпи превод от близо 1,7 милиона лева от осигурителния институт на Русия.

Пенсиите, които плаща Украйна у нас, пък са 1037. За тях трябва да бъдат преведени съответно 179 000 лева

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене