Почернените семейства в Якоруда искат мъст: Дайте на Тайфия от отровната ракия, да умре в мъки като нашите деца

По разпореждане на Окръжна прокуратура – Благоевград в Якоруда беше извършена ексхумация на починалия в събота Вайдин Мисанков, който беше погребан в неделя. Ексхумация на трупа беше назначена, след като  аутопсията на 30-годишния Салих Муртов, 38- годишния Мустафа Юсеинов и 40-годишния Симеон Гаджев показа, че причината за смъртта е отравяне с метилов алкохол.

Аутопсията беше извършена на място на гробищата от съдебния лекар д-р Яни Златин. Входът на гробищния парк беше отцепен от полиция. На място бяха допуснати само двама служители от Общинска администрация в Якоруда и близки на Вайдин Миханков, сред които братовчед му Хасан Крачов и чичо му. Резултатите от пробите, взети за изследване от трупа на мъжа, категорично сочат наличие на метилов алкохол, който е станал причина за смъртта.

Близките на починалите мъже са настръхнали. Те споделиха, че никаква присъда няма да ги удовлетвори и настояват за справедливост за почернените им семейства. Всички са категорични, че виновникът за трагедията, отнела живота на толкова млади хора, е само и единствено Тайфия Мекльов, на когото завчера Благоевградският окръжен съд наложи мярка „задържане под стража“.

Окръжна прокуратура – Благоевград повдигна срещу него обвинение за това, че на 25 и 26 декември в Якоруда при условията на продължавано престъпление е продавал питие, предназначено за общо ползване – алкохолна напитка, общо 6 литра, в която са попаднали опасни за здравето вещества – метилов алкохол, като от деянието му е последвала смъртта на четири лица – Вайдин Мисанков, Салих Муртов, Симеон Гаджев и Мустафа Юсеинов.

На гроба на внука си вчера, малко преди да започне ексхумацията, беше бабата на Симеон Гаджев – Сийка, която не може да се примири със смъртта на внука си и поиска същата участ – смърт, за убиеца на младите мъже.
„От никаква присъда няма да бъдем удовлетворени. Ако има останала от тази ракия, да му дадат да пие  и да го оставят и да чакат, всички да гледат мъката му – майка му, съпругата му, децата му, както аз гледах мъката на детето ми“, каза в болката си баба Сийка и допълни: „Не знаех какво да правя, побърках се. Като го сложих на леглото и го хванах за ръцете, пръстите му бяха ледени, краката също, започна да се задушава, да губи зрение и това беше… Не можахме да му помогнем. Отиде си!”, плачеше възрастната жена.

Семейството на другият починал – Юсуф Мемчов, също е настръхнало срещу обвиненията, които задържаният за престъплението Тайфия Мекльов хвърли срещу сина им в съда по време на гледането на мярката му за неотклонение, и го обвини, че той е донесъл ракията. Юсуф Мемчов е първият починал от масовата мор. Той е издъхнал на 21 декември и по думите на близките му становището на лекарите е аневризма, диагноза, в която те вече не вярват, тъй като симптомите му, преди да издъхне, са били същите като при останалите жертви.

Юсуф Мемчов все още не е обект в полезрението на прокуратурата, няма разпореждане за ексхумация на неговото тяло. Той и починалият във велинградското село Кръстава мъж са извън официалния брой на издъхналите вследствие на отравяне с метилов алкохол мъже.

През сълзи майката на починалия 33-годишен Юсуф Мемчов – Айше Мемчова, призова Тайфия да признае за престъплението и да не обвинява невинни, станали жертва на неговите деяния. „Тайфия отрови децата, той ги отрови… Да си поеме наказанието и да си признае. Беше и на погребението, бяха приятели, никога не сме очаквали такова нещо от него. На другите е дал от ракията, а той е пил вино. Да не хвърля вината върху Юсуф, да не се оправдава с него, защото той не може да каже, не може вече да се защити… Синът ми почина в понеделник, а другото момче от Кръстава е починало във вторник. Били са заедно в цеха на Тайфия в неделя. В понеделник си отиде на работа, но си дойде, защото му е било много лошо. За 3-4 часа стана всичко – и болка, и смърт… Това момче от Кръстава е починало във вторник. Ако има чест Тайфия, да си признае и да не хвърля вината върху детето. Първият случай беше синът ни и ние не сме очаквали, че е отровен, но сега сме сигурни. Усъмнихме се, когато започнаха един след друг да умират млади мъже. Преди това не сме и предполагали, защото ни казаха, че е починал от същата болест като президентския син. Да отидат от полицията при баба му – майката на жена му, там сме чули, че в една от стаите под дюшемето има ров и там крие ракия и контрабандни цигари. Говори се, че си е постлано отгоре и не се познава, че има нещо отдолу. Като започнаха да измират един по един, те са изгорили и изхвърлили всичко, така се говори. Баба му се казва Джама Османова“, разказа през сълзи Айше.

Почернената жена е категорична, че не иска да бъде извършена ексхумация на сина й, тъй като няма да го преживее. „Ако го изровят, няма вече да издържа. Мъката ни е голяма, Тайфия ни уби децата, той  ги изтрови! Да си поеме вината и да каже дали я е взел отнякъде тази ракия, дали той нещо е сложил вътре. Вкъщи Юсуф не е носил никаква ракия, капчица дори. Симптомите са същите като на другите, започна да не вижда, питаше ме кой е в стаята, не можеше да диша, мяташе се от болка“, разказа през сълзи Айше.

В мъката си жената дори поиска публичен разстрел за виновника, причинил смъртта на толкова млади хора. „Да го затворят и да не го пускат! Ако го пуснат, да го застрелят на центъра на Якоруда, та да види колко невинни души взе“, изплака Айше Мемчова.

Хората в Якоруда искат да разберат откъде е ракията убиец. Иззетите бутилки от отровната течност бяха  изпратени за анализ в лабораторията на „Пирогов“ в София. Резултатите, които излязоха вчера, категорично сочат, че ракията убиец е чист метилов спирт с изкуствени оцветители и овкусители. Остава да се разбере дали Тайфия сам е смесвал отровните вещества, или се е снабдявал с готовата течност от друго място.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене