Лозар от с. Лешница бе коронясан за „Цар на виното” в Сандански

Лозето не ще молитва, а иска мотика. Да се грижиш за него като за малко дете. Тогава дава и хубав плод за качествено вино. Това каза лозарят Живко Ангелов от с.Лешница след коронясването му за „Цар на виното“ в община Сандански. Той бе избран за 23-ия носител на престижното за региона отличие на Празника на младото вино в курортния град. Церемонията по награждаването се състоя на площад „България“. Имаше не само от течния еликсир, но и много настроение, музика и танци.

В конкурса за най-добро младо вино участваха десетки производители. Надпреварата бе анонимна. А напитката на боговете се оценяваше от компетентно жури с експерти от Агенцията по лозата и виното.

Призът на първенеца връчи зам.-кметът Вангел Анталавичев. Ангелов спечели конкурса с направата на еликсир от грозде, сорт „Мерло“. Втори в надпреварата остана Мариян Георгиев от с. Враня, а на трето място бе класирана дама – Гергана Попова от с. Поленица.

За стимул на винопроизводителите и заради качествените вина тази година се присъдиха награди не само до трето място, а до шесто. Специалистите и винарите увериха, че виното е ароматно с богато изразен вкус и всички участници в конкурса са произвели добри, ароматни и силни вина. Възможност да опитат от напитката на боговете имаха всички, които бяха на площада в Сандански. Те се насладиха на прекрасно вино, на хубава музика и танци. За доброто настроение на присъстващите се погрижиха Мъжката фолклорна група към Народно читалище „Отец Паисий – 1919″ в грда и Женските фолклорни групи „Здравец“, „Детелина“ и „Стримона“, групата към читалището в с. Катунци.
Копирано от standartnews.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене