Кметът на Петрич Димитър Бръчков: На Бъдни вечер пека тиква с мед и орехи, много обичам баница с праз и пълнени чушки

Домашният уют е сигурната гаранция Бъдни вечер винаги да оставя приятни и запомнящи се емоции. Именно заради това предпочитам да бъда у дома със семейството си”, каза Димитър Бръчков и разказа как посрещат празника в неговото семейство и какви са кулинарните му предпочитания.

„На Бъдни вечер се съобразяваме с традицията да има само постни ястия на масата. Най-много обичам печена тиква с орехи и мед,  баница с праз и пълнени чушки с ориз. Всичко се приготвя от домакинята, моята майка, с минимална помощ от останалите членове на семейството. Аз основно се справям с по-леките кулинарни предизвикателства, като например да подготвя и изпека тиквата, за което обаче се изисква сериозен майсторлък. Ето как е приготвям:

Обелва се парче тиква с тегло около килограм. Нарязва се на парчета, които се нареждат в тава и се заливат с вода. Който иска, може да ги залее с компот по избор. Слага се и се пече на силна фурна, докато стане готова. Най-добре е ръбчетата на парчетата тиква да се изпекат добре, докато покафенеят. Изважда се и се залива с около 5-6 супени лъжици мед. Посипва се със смлени орехи.

Късметът от питата се пада на мен твърде рядко. Доколкото имам спомен, само веднъж. Големите късметлии са моите племенници. Много пъти късметът се е падал и на Богородица, за което също много се радвам.”/струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене