Ретро страница: Главна грижа на училището

Йорданка Пандева, Директор на ПГ „Яне Сандански”, заслужил учител

 

В-к „Неврокопска трибуна”

20 януари 1982 г.

 

Главната грижа на ръководството на ПГ „Яке Сандански” в гр. Гоце Делчев за изпълнение решенията на ХІІ-я конгрес и Писмото на др. Тодор Живков до ЦК на ДКМС, за осъществяване целите на изпреварващото възпитание с оглед формирането на черти и качества на младата личност, необходими за пълноценната и реализация, е да се осигурява високо качество и ефективност в учебно-възпитателния процес.

В своята многостранна дейност под ръководството на ППО преподавателите се стремят да осъществят единство в общообразователната, идеологическата и професионалната подготовка на младите хора чрез цялостния учебно-възпитателен процес, като повишават непрекъснато педагогическото си майсторство, своето умение за усъвършенствуване познавателната способност на учениците. Определени успехи постига учителският колектив в работата си с талантливите ученици, за което недвусмислено говорят и резултатите от кандидат-студентските изпити. Индивидуалният и диференциран подход допринасят за стимулиране наклонностите и способностите на учащите се.

В процеса на непрекъснатото издигане самостоятелното мислене у подрастващите винаги се ръководим от обективното положение, че предварителната подготовка в задълбоченото осмисляне на целите чрез всеки урок, както и програмирането дейността на учениците в учебния процес допринасят, за преодоляване на противоречията, за усвояване на опорни знания и т. н. Тук особено значение придобиват жизнената и професионалната ориентация на младата личност, патриотичното и интернационалното, нравствено-етичното и трудовото възпитание на учащите се. Създава се преди всичко обстановка на преосмисляне на различни събития и явления, на възпитание на нравствени чувства и добродетели, да се превърнат знанията в убеждения, а последните — в норми на поведение. Широко се използува натрупаният досегашен положителен опит, като се издига на по-голяма висота възпитателната работа във връзка със съществуващите отклонения от социалистическия начин на живот сред младите хора – тютюнопушене, алкохолизъм, закъснения, преднамерени отсъствия, бедна душевност, липса на правилен естетите ски вкус и критерий. Именно тези отклонения поставят отговорни задачи пред всички родители, учители, ученици на социалната среда, поставят поискването да се координира дейността на възпитателните фактори правилното формиране на младата социалистическа личност, която трябва да има не потребителско, а съзидателно отношение към действителността, свой определен принос към нейното обогатяване. Учебният процес разкрива и възможности за формиране на комунистическо отношение към труда и овладяване на определена професия. Професионалното ориентиране и масовото участие на учениците в трудовата дейност са постоянна задача на училищното ръководство. За това свидетелствуват фактите, че базата за производствена практика в предприятията непрестанно се увеличава. За всеки ученик е определено самостоятелно работно място. Учениците произвеждат пълноценна продукция с високо качество и стойност, участвуват в социалистическото съревнование. Само през миналата учебна година например учениците от гимназията произведоха продукция с чиста печалба над 10 000 лева. В процеса на производствената практика и ежедневния допир с наставниците и челниците в труда, с работническите традиции се създава любов към труда и професията, възпитават се качества на дисциплинираност, оперативност, деловитост, прецизност. От особено значение за сегашния етап от развитието на нашата страна са най-новите решения и преди всичко постановките на ХІІ-я партиен конгрес за организиране на производственото обучение съгласно изискванията за интелектуализация и интензификация на производството, за внедряване на научно-технически прогрес и разширяване на рационализаторската дейност сред учащата се младеж. Това рефлектира в усъвършенствуване общообразователната, политехническата и професионалната подготовка на младите хора.

Досегашните резултати говорят, че сме на прав път в усилията си за правилно възпитание на средношколците, макар че все още не сме успели да достигнем до оптималните възможности на много проблеми, които са свързани с липсата на достатъчно работни места. Около 30-35 процента от завършващите постъпват във ВУЗ, а останалите се реализират най-добре в завод „Анещи Узунов”, т.е. там работят почти всички, изучавали ципово производство. През последните 3 години по производство на пластмасови са получили квалификация 80 ученици, а са се реализирали 4, по слаботоков монтаж и студена обработка — 232 ученици, а са сереализирали 40. Останалите работят в други отрасли на икономиката. Това предявява допълнителни изисквания за изпълнение решенията на Постановление № 70 от 1980 година, което, надяваме се, с разширението на завод „М. Антонов” и построяването на ЗП ще бъде решено. Особено значение днес има задачата комсомолските организации и училищата със свои специфични форми да подпомагат и усъвършенствуват ръководството на този важен процес от обучението на младежта. Работата на дружествата в училището е обект на постоянна грижа и внимание, както от страна на ръководството, така и от страна на ППО. Но в тази насока има още много да се желае. Не всички комсомолски дружества водят пълноценен живот. Нужни са още много усилия от страна на комсомолските организации с оглед самовъзпитанието и усъвършенствуването на младата личност да се издигне на равнището на съвременните изисквания.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене