Гръцки професор ще лекува безплатно заразения с бруцелоза 32-г. ветеринар от Дупница д-р Г. Бандеров, в България след 5 дена болнично лечение го оставиха да се оправя сам, на месец дава по 500 лв. за лекарства

Гръцки професор по заразни болести от болницата в град Александруполи пое лечението на най-младия ветеринарен лекар, болен от блуцелоза. Преди две седмици д-р Георги Бандеров и колегата му д-р Първан Дангов пътували до южната ни съседка, за да потърсят по-адекватно лечение за младия ветеринар.

32-годишният д-р Георги Бандеров, частно практикуващ лекар от района на община Кочериново, е един от 34-мата болни от бруцелоза в България. И ако за някого това е само суха статистика и даже екзотика, за медика, който и сега продължава да работи на „бойното поле”, за да пребори болестта, това е животът му сега и за в бъдеще.

„Досега може да се каже, че три пъти „влизах в болница”, но втория път бях само на домашно лечение. Стандартната практика е заразеният с бруцелоза да бъде приет за пет дена в Инфекциозна болница в София, като престоят му там се поема от Здравната каса, но само ако е здравно осигурен. След това ни изписват за домашно лечение”, обяснява технологията на българската здравна система болният лекар.

„Тръгвайки си от болницата, получаваме по една рецепта и всеки сам си купува лекарствата. Който е на минималната работна заплата, трудно може да си покрие разходите за лечение, защото само антибиотикът месечно се връзва около 250 лв., а се пият и други лекарства. Трябват добавки за предпазване на черния дроб, на бъбреците и цената вече скача много над минималната работна заплата”, обяснява Бандеров. Младият мъж изчисли, че месечно терапията му струва 450-500 лв.
„Все още не съм женен и мога да си позволя цялата ми заплата да отива за лечение. Не така обаче стои въпросът с останалите заразени от рядката болест, от която последно е имало болни животни през далечната 1967 година.

Истината е, че тук никой не проследява как се възстановяват болните. Всеки сам си гони интереса. Топката е прехвърлена на личните лекари, а те нямат дори представа от болестта, тъй като почти половин век не сме имали от тази зараза, която е зооноза, или, обяснено простичко – предава се от животното на човека”, обяснява д-р Първан Дангов, бивш директор на Областна дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ – Кюстендил, а понастоящем ветеринарен лекар в структурата. Според неговите наблюдения по-голямата част от хората, заразени с бруцелоза, са частни стопани, възрастни хора и такива, които се изхранват с отглеждане на животни. „Тези хора категорично не могат да си позволят такова скъпо лечение, заради това повечето просто не се лекуват, а болестта е страшна, води до увреждания на всички вътрешни органи”, категоричен е Дангов.

„Аз май съм единственият, който търси варианти по чужбина за по-добро лечение”, разказва Бандеров. Според него, ако искаш да се излекуваш, трябва да търсиш начини. И намерили такъв в съседна Гърция, където обаче лечението всеки си го поема, защото „това било инициатива на болния”, обяснява лекарят.

Само преди десетина дни успял да се свърже със състудент на д-р Дангов от Тракийския университет, практикуващ в гръцкия град Александруполис. „Като ни видя професорът в тамошната болница и прегледа изследванията на колегата, се хвана за главата. Това е младо момче – каза, – а нищо не се прави както трябва. Човекът поиска още изследвания и пое ангажимента да състави план за лечението му, и то напълно безплатно. Нашата държава си измива ръцете, а гърците ще лекуват нашите болни. Стана ми много мъчно, като осъзнах това”, коментира Дангов.

Малко след връщането на двамата от Гърция стана ясно, че и трети лекар от екипа ветеринари, работещи в огнището на бруцелозата в Рила – д-р Георги Тимчев, началник на ветеринарната лечебница в Дупница, е с положителна проба. Така от 12-те ветеринарни специалисти, работещи в Рила, трима вече са заразени.

„По принцип плановете ми не са се променили, аз се нахъсвам в трудните моменти и смятам да продължа да практикувам професията си. Всичко зависи от характера на човека и за в бъдеще имам дори повече планове за работата си, която много обичам. От дете мечтая да бъда ветеринарен лекар. Винаги се опитвам да  гледам по-ведро, понеже отпусне ли се човек, по-трудни стават нещата. При мен много време продължи заболяването. От началото на месец май съм със симптоми, а от края на юли съм с диагноза. Сега, преди Нова година, още съм болен и краят на лечението ми не се вижда, но съм оптимист. Все още не съм мислил по въпроса дали да търся правата си по съдебен път, дали да съдя държавата. Първо ще гледам да се излекувам, едва след това ще мисля”.

На въпроса може ли да се излекува напълно и бруцелозата до каква степен се лекува, д-р Бандеров отговаря: „Ами в другите държави, тоест във всички държави, с изключение на България, се лекува. В повечето случаи е така, но е възможно болестта да се превърне в хронична. Това означава, че с години или дори цял живот ще си остане огнище някъде и периодично ще се появява. Сега чакам последните резултати, след като бях в София на изследвания и епикризи, за да ги изпратя в Гърция и там вече професорът ще реши. Това е”.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене