Спасяването на редник Сандански. Набутаха ли общината в смъртоносна дългова спирала?

Защо се изпокриха истинските причинители на батака около „Базиликата”?

 

Тома ХАРИЗАНОВ

Привечер на 7 декември, след песни и веселие народно на пл. „България”, пламнаха празничните светлини в града на име Сандански.

Сигурно е все пак, че на неколцина, вече отговорни за управлението на общината, не им е толкова празнично. Извънредната сесия на Общински съвет открои голяма тревога за бъдещото финансово здраве на Община Сандански. Проектът „Сандански – зората на ранното християнство”, разговорно наричан „Базиликата”, може да взриви серия бюджети на местната власт.

Кметът Кирил Котев директно рече: „Да, има риск за този проект да бъде провален, но съм решил да го спася”.

Знаете ли какво точно означава това?

В прав текст: 6 милиона и 100 000 лева ще трябва да бъдат измъкнати от данъкоплатците в общината, от всеки един от нас. Ако тази нерадостна хипотеза се сбъдне, очаквайте т.нар. „местни данъци и такси” да литнат нагоре за неизвестен брой години напред. И това – след директивата на премиера общините да „барнат” въпросните „местни данъци и такси”, след предупрежденията за свиване и прекратяване на проекти, финансирани от Евросъюза за сметка на допълнителни разходи за сигурност, след параноята от терора в Париж и на други места в Европа.

Истинските причинители на батака около „Базиликата” се изпокриха в гънките на местността.

Малцина в момента са наясно и колко пари ще има да разплаща общината за серията предизборни феерии – тротоари, мостове, Северни дъги и прочие. В Северната дъга, пътно съоръжение с неясна публична полза и функционалност, ще бъдат??? зарити 2 млн. лева. Бившата власт твърдеше, че тези пари ще се добият от „собствени приходи”.

От кои приходи?

Същата бивша власт влачеше години наред (и остави!!!) приблизително 2 милиона лева „несъбираеми вземания” и не се срамеше да признава през миналия ноември, че е събрала едва 63% от същите „собствени приходи” за 2014-та.

Влошаването на инвестиционния климат (да вземем само неизвестностите около съдбата на прочутия „Воден цикъл”, 52 млн. лв.), високото ниво на безработицата в общината, пределната й зависимост от качеството и масовостта на „туристопотока”, както и турболенциите в ЕС ни обещават със сигурност само едно – трудни, много трудни времена.

П.П. „Базиликата” е един от малките мрачни примери за безумно закопаване на пари, фатално необходими за социалните и инфраструктурни системи. Но за това – във втора серия…

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене