„Малешево пее и танцува”

Малешево пее и танцува

Фестивалът „Малешево пее и танцува” –  удостоен със „Златна кобилица” на   Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства към Юнеско

“Златна кобилица” се връчва на международния фестивал в Микрево за дългогодишен принос в развитието и популяризирането на фолклорното изкуство и съхраняване на нематериално културното наследство на България.

Носители на престижния приз досега са хореографите Иван Тодоров, Иван Донев, Ради Радев, Кирил Чирпанлиев и др., както и институции, осъществяващи обществена дейност с изключителен принос в областта на фолклора и неговото популяризиране между които община Велико Търново, Българско национално радио, Съюза на българските читалища, Института за фолклор при БАН и др.

За участие във форума на ЦИОФФ във Велико Търново пристигнаха над 100 души –хореографи, организатори на фолклорни фестивали, представители на читалища и културни деятели, които на ежегодната си среща направиха анализ на дейността на Националната секция на ЦИОФФ България и обсъдиха перспективите на организацията.

„ За мен е изключителна чест да получа наградата на Международния фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува” – Микрево, защото зад нея стои любовта на над 3000-те ежегодни участници от 14 области на България, чужди ансамбли от над 15 страни и трудът на много хора. – сподели кметът Емил Илиев. И въпреки проблемите на тежката икономическа криза, на рецесията, ние с цената на всичко издигаме нивото на фестивала и се радвам, че престижната организация на Юнеско  ЦИОФФ оцени по достойнство „Малешево пее и танцува”.

Защото „Малешево пее и танцува” не е само фестивал, а мисия – патриотична, естетична и човешка. И ние сме горди, че сме част от тази мисия.” – сподели още кметът Емил Илиев, председател на организационния комитет.

Едновременно с  приза, Международният фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува”-Микрево получи покана и стана официален член на ЦИОФФ , който координира над 250 международни фестивали; подпомага международния обмен на фолклорни групи, свързващи повече от 50 000 артисти,участва в програмите на ЮНЕСКО, служи на каузите на мира.

Снежана Стоименова

снимка: Стоян Петков

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене