„ЛЯТНА КИНОМАНИЯ ПОД ЗВЕЗДИТЕ” В БАНСКО – 16, 17, 18, 19 ЮЛИ 2014

poster

Не пропускайте да включите в графика на тазгодишната си лятна ваканция в Банско четвъртата поредна “Лятна киномания под звездите”, която ще се състои от 16 до 19 юли включително.  Организатори са община Банско, Сдружение “Международен фестивал на планинарските филм”и читалище “Н. Вапцаров”.

Събитието ви гарантира четири незабравими вечери с най-добрите филми от програмата на международния Банскофилмфест и докосване до най-дивите, най-недостъпните и най-негостоприемните, но затова пък най-екзотични  райони на Земята – от остров Огнена Земя до Арктика и от Папуа-Нова Гвинея до Патагония.

 

Прожекциите започват в 21.00 часа на централния площад (при дъждовно време – в салона на читалище “Н. Вапцаров”- Банско).

 

ВХОД – СВОБОДЕН

 

ПРОГРАМА

 

16 юли, сряда

 

21.00-21.30 – откриване, програма на състави от читалище “Н. Вапцаров” – Банско,

21.30-21.45 – “Проектът Айгер”, България, 2013, Росен Спасов, 15’ (“Eiger project”, Bulgaria, Rossen Spassov, 2013, 15’)

Филмът проследява пътуването на група планинари, организирани от Алпийски спортен клуб на ветераните в Банско и ръководени от Михаил Кадев. Разнообразната компания включва опитни алпинисти, представители на ПСС, младежи от Банско и малък филмов екип. Всички те са обединени от един общ интерес – планината и красотата, която тя е способна да предложи. След като преминава през Сърбия, Хърватска, Словения и Италия, групата установява своя базов лагер в долината Гринделвалд, Швейцария. Гринделвалд е световно известен ски курорт в подножието на алпийския връх Айгер (3970 м.), който е и крайна цел за по-опитната част от групата. В следващите дни алпинистите ще се отправят на серия от разузнавателни и информационни пътешествия, които ще им позволят да изберат маршрут за изкачване на един от най-трудните върхове в Европа.През това време младежите имат възможността да се запознаят с алпийския курорт и неговите планински особености като го сравнят с родните Банско и Пирин.

21.45-21.59 – “Искам” (Германия, 2012, Йоахим Хелингер, 14’( “Je Veux”, Germany, 2012, Joachim Hellinger, 14’)

Никога не сте виждали катерачен филм като “Искам”. Йоахим Хелингер, който показва изобретателните си и добре направени планинарски и приключенски ленти на Фестивала на планинарския филм в Телърайд от 20 години, е в известна степен франкофил. Той се влюбва в музиката на френската певица Заз (един от най-известните и разпознаваеми музиканти във Франция в наши дни) и се озовава в неповторимата ситуация да е помощник в осъществяването на мечтатай: да пее на най-високата точка в Европа. Не е малък подвиг да се изкачи високия 4810 м Монблан, особено с оглед на това, че малката й група използва акустичен контрабас. Тези, които не са запознати със Заз, ще обикнат нейните непретенциозни песни, чиито корени се намират в джаза и традиционната френска музика; алпинистите в публиката също ще се впечатлят.

22.00-22.55 – “Без предел – BASE-изкачване (трета част)”, Австралия, 2010, д-р Глен Сингълман, 55’ (“No Ceiling – The BASEclimb (3 Story)”, Australia, 2010, Dr Glenn Singleman, 55’) 

Една екстремна love story. Хедър Суон е разведена работеща майка без опит в приключенията преди да се омъжи за д-р Глен Сингълман – лекар в спешно отделение, професионален пътешественик, автор на филми за екстремни спортове. Той поставя световен рекорд за най-висок скок от наземен обект (BASE jump) от Голямата кула на Транго в Пакистан през 1991-ва. Глен вярва, че всеки, който успее да преодолее страховете си и да премине през достатъчна подготовка, може да постигне това, което е направил той. Но никой не приема сериозно твърденията му, докато Хедър не решава да подобри постижението му, скачайки от по-високо място в Индийските Хималаи. “Без предел” документира шестгодишното физическо, умствено и емоционално преобразяване на Хедър, преди да счупи световния рекорд в един от най-екстремните екстремни спортове.

 

17 юли, четвъртък

 

21.00-22.17 – “Хималаите – селце извън времето”, Франция, 2012, Ан и Ерик Лапие, 77’ (“Himalaya, le village suspend”, France, 2012, Anne et Erik Lapied, 77’)

Съдбите на шестима души се пресичат и ни водят към отдалечено и усамотено селце на 4000 м в Хималаите. До Лингшед няма никакъв път и до него не стигат търговци. На пръв поглед – кътче, за което съвременният човек може само да мечтае. Но снеговете и лавините държат неговите жители откъснати от света през по-голяма част от годината. Няма и електричество. Пестеливо, без излишни и високопарни думи Ан и Ерик Лапие разказват за нелекия живот на хората от селцето, където времето е спряло…

Наградата на община Банско за филм отразяващ бита и културата на планинарските народи от Банскофилмфест’ 2013.

 

  1. 17-23.09 – “Гмуркане под полюса”, Франция, 2010, Тиери Робер, 52’ (“On a marche sous le pole”, “Deepsea under the Pole”, France, 2010, Thierry Robert, 52’)

Гмуркане в ледените води на Арктика за изследване на вдъхващата страхопочитание безмълвна вселена под леда. Тази изключителна експедиция прекарва два месеца под ледените блокове, за да изследва тяхното движение. Само притежаващ невероятно безстрашие екип може да поеме риска да се потапя под ледовете на Северния полюс!   Състоящ се от изящни кадри с висока резолюция филмът разказва историята на едно човешко приключение и научна одисея. Участниците преодоляват извънредни препятствия, за да съзрат и да документират невероятни форми под леда, които са под заплахата да изчезнат в резултат на климатичните промени.

 

18 юли, петък

 

21.00-22.15 – “Изкусителят К-2” (САЩ, 2013 г., Дейв Олсън, 75’/ “K2: Siren of the Himalayas”, USA, 2013, Dave Ohlson, 75’)

Филм за приключенията и опасностите, които очакват алпинистите при опита им за изкачване на К-2 – един от най-привлекателните, но и най-трудните върхове. Участват световноизвестни алпинисти, като Фабрицио Дзангрили и Герлинде Калтенбрунер, която получи наградата “Изследовател на годината’ 2012” на “National Geographic” за изкачването й на всичките 14 главни осемхилядника без използване на кислород и височинни носачи. Филмът разказва за индивидуалния характер на преживяванията, за риска и удовлетворението от изкачването на върха. Уникалните кадри от експедицията на Луиджи Амедео ди Савоя, херцог на областта Абруци, през 1909 г., придават исторически характер на филма, който търси аналогии с експедициите от миналия век. Крайно непостоянното време и огромните технически трудности са причина за К-2 да се появяват много по-малко филми отколкото за Еверест…

Голямата награда от Банскофилмфест’ 2013.

22.15-22.23 – “Номадът” (САЩ, 2012, Скип Армстронг, 8’/ “Of souls + water: The nomad”, USA, 2012, Skip Armstrong, 7)

Кръстосвайки света гребейки, Номадът не търси злато или слава, а себе си. Той дири в огромната водна и ледена шир, в отдалечени кътчета и градски джунгли безпощадната граница, където близостта на смъртта засилва усещането за живот.

22.25-23.01 – “Торе Егер по западната стена” (Италия, 2013, Пиетро Поро, 36’/ “Egger parete Ovest”/ “The Egger Project – West face of Egger”, Italy, 2013, Pietro Porro, 36’)

История за премиерното изкачване по девствената западна стена на Торе Егер в Патагония, от обкръжението на Серо Торе, за трите сезона поред на катерачни приключения, рискове и епични битки. Главни действащи лица за членовете на престижния катерачен клуб “Пяците от Леко” Матео Бернаскони, Матео дела Бордела, Лука Скиера.

 

19 юли, събота

 

21.00-21.45 – “Карстенс – седмият връх”, Словакия, 2008, Павол Барабаш, 45’ (“Carstensz – the seventh summit”, Slovakia, 2008, Pavol Barabáš, 45’)

Планината, на която пада сняг, в джунглите на Нова Гвинея, масив, който спира дъха, когато се появи от облаците. Това е Карстенс Пирамид или Ириан Джайя (4884 м) – най-високата точка на Австралия и Океания, от колекцията “Seven summits”, включваща всички континентални първенци. Изкачен за първи път от легендарния Хайнрих Харер (известен с първото изкатерване по северната стена на Айгер и с книгата “Седем години в Тибет”) през 1962 г., той и до днес привлича вниманието като една от най-екзотичните и най-труднодостъпните точки на планетата. Този път до него и до местата, населени с легендарното племе дамал, стига камерата на изключителния словашки оператор и режисьор Павол Барабаш.

21.45-22.20 – “Граница на скоростта”, Италия, 2012, 35’ (“Speed Limit”, Italy, 2013, 35’)

Биографичен филм за миналогодишния гост на Банскофилмфест Симоне Оригоне – най-бързият човек на Земята, притежател на световния рекорд за скорост със ски 252,454 километра в час, представител на една от най-адреналиновите надпревари. Носител е на Световната купа по скоростни ски през 2004, 2005, 2006, 2007, 2009, 2010 и 2011 г. От 56 старта в тази надпревара има 48 подиума – 24 пъти е бил първи, 16 пъти втори и 8 пъти трети. По четири пъти е световен шампион в същата дисциплина – на ФИС през 2005 (Брьоий-Червиня), 2007 г. (Вербие), 2009 г. (Варс), 2011 г. (отново във Вербие), и за професионалисти (2004, 2006, 2008, 2009 г.).

22.20-23.12 – “Огнена земя” (Великобритания, 2012, Жюстин Курженвен, Бари Шоу, 52’ (“Land of Fire”, Great Britain, 2012, Justine Curgenven, Barry Shaw, 52’)

Историята на амбициозният и опасен опит на Жустин Курженвен и Бари Шоу да обиколят изцяло Огнената земя с каяк. Отразени са 38-те дни, които те прекарват в морето, в рамките на 2 години, борейки се с контузии, вятър и вода, стачки и прекосяване на граници, за да плават дълго покрай най-безлюдните, но пълни с диви зверове брегове.

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене