Дълговете на „Пирин“ (ГД) набъбнаха на 600 000 лв., фенове предлагат фалит и старт на чисто от селските групи

Феновете и ръководството в оставка на „Пирин“ (ГД) бистриха на неформална среща бъдещето на футболния клуб и евентуалните пътища за излизане от кризата, в която е изпаднал. На срещата присъства целият ръководен екип начело с председателя на Управителния съвет Благомир Томов, а малката зала на ОбС – Гоце Делчев едва пое присъстващите запалянковци и футболисти, сред които бяха и част от уволнените след мача с „Ботев“ (Ихт). От краткото експозе на Бл. Томов стана ясно, че дълговете на клуба към НАП са нараснали от 137 400 лв., колкото бяха, когато настоящото ръководство пое властта преди година и половина, до 220 000 лв. Именно те станаха причина за изхвърлянето на гоцеделчевци от професионалния футбол през лятото на 2014 г.

43

Бл. Томов (в средата) с досегашния ст. треньор Д. Крушовски (вляво) и изпълнителния директор К. Гуцев

Същевременно от институцията отказват разсрочване. Към тази цифра се добавят и борчовете към състезатели и към бившите ръководители на клуба, които макар и да не са потърсени, остават в пасивите на неврокопчани, а общата цифра е 600 000 лв.

Без име

Бл. Томов разкри, че след поемането на властта в „Пирин“ на 06.01.2014 г. те са разполагали с бюджет, който ги е ограничил в предлагането на заплати по 700 лв., без да се играе за допълнителни премии, което доведе до напускането на почти всички външни футболисти.

След пропадането в Югозападна „В“ група бюджетът е 220-230 хил. лв., с основна цел завръщане в „Б“ група. През въпросния сезон, а и след това почти 80% от парите са отивали първо за заплати на треньорския състав и футболистите, а след това за други разходи, което обяснява защо не е погасен нито един лев от дължимото към НАП. Опитите да бъдат намерени допълнителни спомоществователи ударили на камък.

„През новия сезон се случиха неща, които доведоха до срив в отбора. Имаше търкания между футболисти и треньори, вътрешни спорове, които нямаше как да не повлияят на представянето. След неколкократни разговори с играчите те не пожелаха да излязат в мача срещу „Ботев“ (Ихт), заради задължения към тях, чието изплащане закъсня с няколко дни. Въпросните 7 футболисти, на които разчитахме да са гръбнакът на отбора, бяха освободени. Не съм човек, който се крие от проблемите. Щом се е случило нещо по време на моето управление, то аз ще напусна. Още съм на този пост, защото вярвам, че до избора на нов УС трябва заедно с останалите членове на ръководството, подали или не оставки, да се работи, за да не се оставя клубът в безвъздушно пространство. За момента разполагаме с 230 хил. лв. бюджет. В предишни години той е варирал от 75 хил. до 350 хил. лв.“, коментира Бл. Томов.

Някои от феновете, в чийто основен говорител се превърна едни от най-възрастните – Иван Гаргавелов, предложиха фалит на клуба и започване от селските групи, което да изхвърли воденичния камък на дълговете, и същевременно да се търси скорошно завръщане на отбора във „В“ група. Идеята срещна отпора на по-голямата част от присъстващите. Според тях „Пирин“ не заслужава участта да отиде в най-ниското ниво на родния футбол, а трябва да се търси вариант за оздравяването му. В крайна сметка се взе решение за провеждане на Общо събрание в средата на януари.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене