Задържаните при с. Градево сирийски бежанци платили по 4000 евро на калпак, за да стигнат до Сърбия

Сирийските бежанци, които бяха задържани при акция на „Гранична полиция“ при симитлийското село Градево, са платили между 4000-4500 евро на човек, за да стигнат до Сърбия. Парите били дали на човек в Истанбул, който им обяснил, че фирмата, за която работи, ще им ги върне, ако „трансферът“ им се провали. Това са казали бежанците по време на разпитите, които са проведени пред дежурен съдия след залавянето им, научи репортер на „Струма“.

При спецоперацията миналия петък, за която писахме,  са задържани 17 сирийци, сред които две малолетни деца, на 6 и 8 години. Всички са без документи, като повечето от тях са роднини – млади хора, около 25-годишни, които търсят спасение от войната в Сирия. В групата има  шестима братя, един от тях е бил бащата на двете деца. Целта им е била да стигнат до Сърбия, а оттам да се доберат до техни близки сънародници в Германия. Иракчанин и турци са им помогнали да минат нелегално през браздата, превеждали ги през гори и са ги прекачвали със стълба през оградата на турско-българската граница.

Бежанците са пътували с два микробуса в България, управлявани от шофьори, двама роми от Симитли. Те също са задържани за изясняване на участието им в канала, за който е постъпил сигнал в „Гранична полиция“.

Бежанците ще бъдат обвинени за незаконно преминаване на границата, а помагачите им за каналджийство. В масовия случай за това престъпление се налагат наказания – условни присъди и глоби, след споразумение между обвиняемите и прокуратурата. Перспективата след това пред бежанците е или депортация, или настаняване в бежански лагери в страната, в която са заловени, като тя поема издръжката им.в.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене