Ученици от СОУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово с обучителен обмен в Германия по проект „Ефектът на пеперудата“

Снимки: СОУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово

СОУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово започна учебната година с нов проект по Европейската програма „Еразъм+” с тригодишен период на изпълнение на обща стойност 35 740 евро за училището.

В дейностите по него ще си партнират 7 организации и институции – средно училище в гр. Убах Паленберг, Германия; средно училище в гр. Ланс, Франция; средно професионално училище в гр. Стилияно, Италия;  средно професионално училище в гр. Червьонка-Лешчини, Полша; средно училище в гр. Мондежар, Испания; средно училище в гр. Скопие, Македония и СОУ „Никола Вапцаров“ в гр. Хаджидимово.

Проектът има за цел насърчаване и развитие на творческото мислене на учениците чрез различни инициативи – дебати, изследвания на общественото мнение, ролеви игри, казуси, онлайн форум. Така ще се повиши информираността на ученици и учители за техните права и отговорности в гражданското демократично общество. Испанското училище е координатор на проекта, тъй като има богат опит с предходни европейски програми.

Само преди няколко дни екип от двама учители и трима ученици на СОУ „Никола Вапцаров“ – гр. Хаджидимово се завърна от краткосрочен обмен в гр. Убах Паленберг – Германия по проект 2015-1-ES01-KA219-016317_6,  „Ефектът на пеперудата“ по програма „Еразъм+“, КД2 – Стратегическо партньорство за иновации и обмен на практики. Десетокласниците Катерина Дерменджиева, Нели Шопова и Иван Кутов заедно с ръководителите Заприна Глушкова – старши учител по български език и литература и френски език – координатор на проекта и Виолета Карамихалева – старши учител по английски език посетиха тази работна среща. На нея се планираха дейностите и графика на проекта, чрез който младите хора трябва да опознаят по-добре себе си, да оценят качествата си и да бъдат подпомогнати в образователната си ориентация.

По време на шестдневната си визита в гр. Убах Паленберг десетокласниците от СОУ „Никола Вапцаров“ бяха настанени в приемни семейства на ученици от тамошното училище, което от своя страна въздейства благоприятно върху развитието на комуникативните умения и езиковите компетенции на нашите ученици. Заедно с партньорите от Испания, Полша, Италия, Германия и Македония хаджидимовските ученици участваха в обучителни семинари в училището – приемник. Те имаха възможност да посетят  много исторически и културни забележителности в града и района.

Още първия ден стартираха дейностите, предвидени в работната програма на срещата. Учениците имаха удоволствието да представят себе си, училището, града и страната, в която живеят. За този ден беше заплануван и футболен турнир. Вторият ден от срещата беше проведен с участие на преподаватели от университета в Маастрихт по теми, свързани с културата, миграцията и идентичността на Европа и народите в нея.

Учениците от всички страни бяха разделени в смесени групи, където обсъждаха и изработваха постери по разглежданите теми. С нетърпение очаквахме следващия ден. Предстоеше ни посещение на центъра Charlemagne. В една от уютните му зали ни презентираха неговата история и дейност. Много приятна беше кратката разходка във Вожелсанг, която ни зареди с емоции и усмивки. Последният работен ден от срещата беше ден на солидарността – учениците, отново разделени в групи, приготвяха коледни сладки за децата от бежански лагер в района. Накрая всичко направено през тази седмица беше анализирано и обобщено в постери, презентации и различни видове работни материали.

След усърдната работа, на децата беше предоставено свободно време, за да се сбогуват със семействата, които се грижиха за тях през изминалите дни. Последната вечер всички се озовахме на Коледния базар в града и разбира се, не пропуснахме да опитаме традиционните коледни сладки в Германия. Настъпи моментът, в който напуснахме Убах Паленберг – 21.11. 2015 г. Той съвпадна с екскурзията до Кьолн, която домакините организираха и в която не се включихме ние, защото самолетът към България тръгваше в този ден от летището в Дюселдорф. Прибрахме се у дома пълни с впечатления и положителни емоции, които искахме да споделим с всички приятели и близки.

Следващата шестдневна обучителна мобилност ще се осъществи през месец март 2016 г. в гр. Ланс, Франция, след което домакини през месец май ще бъдем ние – СОУ „Никола Вапцаров“, гр. Хаджидимово.

Ето какво споделиха гимназистите:

„От престоя си в Германия останахме само с добри впечатления. Бяхме няколко дни в домовете на наши връстници в Убах Паленберг, а техните родители и съученици бяха много мили с нас. Нещото, което ни направи най-голямо впечатление беше това, че не си усложняват излишно живота и въпреки това нещата вървят гладко. Освен това имахме възможност да се сближим с ученици от Испания, Полша, Италия и Македония, които също бяха страхотни. Надяваме се и те да са останали само с добри впечатления от нас. Сега обаче е наш ред да ги посрещнем през месец май … и честно да си признаем нямаме търпение!“

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Start typing and press Enter to search