Кюстендил бе отличен като „Най- зелен град“ на България

Кюстендил
Велико Търново и Бургас са най-добрите градове за живеене у нас за 2013-та година. За първи път в седемгодишната история на наградите, връчвани от Дарик радио и вестник „24 часа“, победителите са два града. Те са събрали еднакъв брой точки по 20-те критерии, на които се базира класацията „Най-добрият град за живеене в България“.
Велико Търново печели приза „Най-добрият град за живеене“ за първи път в историята на класацията, докато Бургас е определен като най-доброто място за живеене за трети път и за втора поредна година.
Премиерът Пламен Орешарски връчи голямата награда на кметовете на двата града Даниел Панов и Димитър Николов. Бургас печели наградата на слушателите на Дарик и читателите на в. „24 часа“, които за разлика от миналата година единодушно са посочили морския град като най-добрият град за живеене.
Като „Най-зелен град“ беше отличен Кюстендил. Кметът Петър Паунов, който получи приза, допълни че „Кюстендил е пролетният град на България“.
Церемонията по връчването на наградите започна с един сп

ециален приз – за „Най-бързорастящ град“, който беше връчен на кмета на Несебър Николай Димитров. Градът се отличава с висока раждаемост, механичен прираст и голям брой сключени бракове.
Победител в категорията „Най-добър малък град“ стана Аксаково, област Варна, който през последните 10 години е успял да се развие, и е водещ по критерия най-много привлечени евросредства на глава на населението.
Другата специална награда през тази година беше връчена на сръбския Димитровград, за „Най-добър български град извън пределите на страната“.
През 2013-та година София е бил „Най-добър бизнес град“ и „Най-добър град за културен живот“, показва още класацията на Дарик радио и „24 часа“.
Морската столица Варна получи наградата „Най-перспективен град“, заради модернизацията на туристическата зона и плановете за разширяване на пристанището.

www.nablyudatel.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене