Мария Габриел призова държавите-членки на ЕС да одобрят директивата за жените в управителните съвети на дружествата

Директивата относно жените в управителните съвети на дружествата, по която зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел е съдокладчик и преговарящ от името на Групата на ЕНП, беше обект на пореден пленарен дебат. Г-жа Габриел и други четирима евродепутати отправиха въпрос до Европейската комисия с искане за яснота какво е актуалното положение в Съвета относно предложението за директива, какви са причините държавите-членки да не намират обща позиция и какво прави люксембургското председателство, за да насърчи бързото приемане на такава позиция.

„Европейският парламент отдавна даде своето одобрение за директивата. Вече две години обаче тя е блокирана в Съвета. Време е държавите-членки да запретнат ръкави и подпомогнат амбицията на ЕС за по-добри резултати по отношение на равенството между половете. Нека се възползваме от потенциала на жените, защото това е инвестиция в бъдещето”, заяви в изказването си в пленарна зала Мария Габриел.

Тя изтъкна аргументите в полза на приемането предложението за директива. От публикуването на предложението през ноември 2012 г. до момента, делът на жените сред членовете в управителните бордове се е увеличил от 15,8% до над 20%. Това показва, че има ефект от законодателния натиск. Мария Габриел подчерта и други факти от проучванията, според които по-голямото участие на жените в корпоративните бордове благоприятства постигането на по-добри икономически резултати, както и по-доброто управление на дружествата като цяло

„Директивата предоставя широко поле на действие и допълнителна гъвкавост на държавите-членки. Две години след представянето на предложението и одобрението на Европейския парламент е време държавите-членки да поемат ангажимент и предприемат последователни действия за постигане на реални резултати от единственото текущо законодателно досие на ЕС за равенство между половете”, заключи зам.-председателят на Групата на ЕНП и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП Мария Габриел.

На 7 декември се очаква позицията на Съвета.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене