Арестуваха шефа на Коце Маца в тото мафията

Покровителят на българския тото бос Костадин Хаджииванов – Коце Маца е бил арестуван в Сингапур за втори път, съобщиха световните агенции. 51-годишният Тан Сеет Енги, популярен в подземния свят като Дан Тан, отново е в затвора. Обвиненията към него са формулирани като „участие в група с криминална насоченост“. В същата банда според наличните доказателства е и Коце Маца, който обаче се укрива успешно.

Бандата, съставена от азиатски и източноевропейски клан, беше разкрита още преди няколко години. Интерпол взе да разплита чорапа след мача България – Естония (2:2) в Анталия през 2011 г., когато нелегално докаран унгарски рефер свирна четири дузпи, за да излязат залаганията за повече от три гола в срещата. Оказа се, че в Европа действа цял тото картел, който манипулира резултати с подкупи, шантажи и заплахи. Цялата банда беше заловена с изключение на един – бившия шеф на футболния отбор „Беласица“ (Петрич) Костадин Хаджииванов, пише „Всеки ден“.

За него се оказа, че се е издигнал до най-висок пост в световната тото мафия. Неин бос е въпросният Дан Тан, който беше арестуван в Сингапур още преди две години, но така и не му повдигнаха обвинение. Чак сега той е посочен като глава на престъпната група.

Трансграничното разследване, което се води в Европа, Азия, Африка и Южна Америка, доказа, че Хаджииванов е бил важна клечка в картела. Защитеният свидетел и доскорошен уреждач на мачове за черно тото Уилсън Радж Перумал от Сингапур твърди, че Коце Маца оглавявал европейското звено на картела заедно с още двама словенци. Според него Хаджииванов влязъл в бандата навръх новата 2010 г. Тогава Дан Тан го представил на сбирката на мафиотските босове в хотел „Шангри-ла“ в Сингапур. „Коста си беше паснал много добре с Адмир и останалите съдружници на Дан, той също изглеждаше като голям бос. Беше от висока класа, добре облечен, пиеше вино и гледаше да се държи като истински милионер. На масата му бяха сервирани 5-6 бутилки вино, от които отпиваше веднъж от една, втори път от друга…“, свидетелства Перумал.

Впоследствие обаче всички босове на бандата бяха заловени и вкарани в затвора. Единствен на свобода все още щъка Коце Маца. Според едни източници той се крие в Макао, а според други си живее в имение в Солун и дори чат-пат прескача до родния си град Петрич. Разследващият журналист Зайхан Мухамед Юсоф от сингапурския вестник „Ню Пейпър“ отбелязва, че Дан Тан пази българина като писано яйце. Твърди се, че именно Хаджииванов дърпа конците на черното тото, докато останалите са в затвора.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене