В могилата убиец нямало злато

могила

Търсачите на съкровища я зарязали преди 20 г. заради подпочвените води

„Ум не ни го побира. Откъде се появи тази беда. Не познаваме нито Мирчо, нито Емил като иманяри. Разбрахме, че третият – Иван, е бил водачът на групата. Той ги помолил да му помогнат. Мъжът е вуйчо на Емил, а Мирчо пък е пастир и се грижи за кравите на Емил. Имало да става, не можем да върнем времето назад“, коментират трагичния инцидент вече втори ден в Добринище, пише вестник “Стандарт” в днешния си брой. Местните хора припомнят как още през 70-те паднало здраво копане от иманяри в същата могила. Тя е известна и отдавна проверена, при това на няколко пъти. Всички в района знаят, че в нея няма злато, нито пък някакви древни и ценни находки, дори е сканирана няколко пъти.

„Кой ги е излъгал тримата да продължат да копаят, удължавайки тунела, никой не знае. Казват, че пак се появила легенда за заровено златно съкровище вътре, но е наивно да се рискува животът за подобни неща“, смятат съграждани на Мирчо и 40-годишният Емил.

Двамата в неделя не бяха никак словоохотливи пред репортерите в двора на МБАЛ-Благоевград. Изнесоха се почти на тичане от здравното заведение. „Тунелът е стар, копан е преди 30 г., не сме търсили никакво злато“, промълви само Мирчо, който е ерген. Възможно е той да е пасял често стадото в района на могилата и да е споделил с Емил, че може да има скрито имане под земята. Двамата обаче не са запознати с иманярската дейност и затова са потърсили помощ от Иван Тончев, допускат жители на Добринище. Учудващо е, че са продължили да копаят въпреки наличието на много подпочвени води. Защото това е знак, че на такова място няма шанс някой да зарови каквото и да било. „Там, където има подпочвени води, древните не са правили нито погребения

нито са криели съкровища. Такива неща се правят в район, в който е сухо и няма подпочвени води. Над 20 г. никой  не е обръщал внимание на тази могила. Но дяволът ги е бутнал да го направят и да стане белята“, споделят иманяри от региона.

Пожарникарите влезли в 30-метровия тунел и открили Иван мъртъв. Мирчо бил все още контактен и извадил късмет, че огнеборците пристигнали много бързо след подаването на сигнала за инцидента. Фаталната могила се намира на не повече от 200 м от шосето. Тримата направили отвор в нея от страната на река Места. Дупката не се вижда, тъй като е скрита от дървета и храсти. Укрепили входа с десетина чувала, пълни с пръст и слама. Сигурно е, че иманярите са копали няколко дни поред, за да успеят да влязат толкова навътре.

Цяло чудо е, че Мирчо и Емил се отървали от най-лошото. И Добринище не потъна в скръб. Това обаче се случи в разложкото село Долно Драглище. В селището всички са посърнали от неочакваната и нелепа кончина на Иван Тончев. Мъжът е семеен, работел като охранител във фирма. Има две дъщери, радвал се на две внучета от голямата. Малката работи в Англия. Успяла да хване полет навреме и пристигнала в родното си село за погребението на баща си. Загиналият в могилата убиец бе изпратен в последния му земен път от стотици роднини, близки и съселяни в събота следобед.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене