Поредният одобрен проект за „Създаване на общински център за почасово предоставяне на социални услуги за хора в неравностойно положение“ в община Сатовча

Управляващият орган на ОП „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020г. одобри за финансиране проект „Създаване на Общински център за почасово предоставяне на социални услуги за хора в неравностойно положение” по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05M9OP001-2.002 “Независим живот” с общ размер на отпуснатата безвъзмездна финансова помощ в размер на 499 972,00 лева.

Целта на проекта е Създаване на Общински център за почасово предоставяне на социални услуги, който ще предоставя интегрирани социални и здравни услуги на хора/деца с увреждания и техните семейства, възрастни хора над 65 години с ограничения или в невъзможност за самообслужване.

По проекта се предвижда да бъде назначен персонал за управление на общинският център и за предоставяне на комплексни со-циални и здравни услуги в дома – от общо 85 безработни лица, които ще бъдат обучени и консултирани за предоставянето на комплексни социални и здравни услуги, а именно социална услуга „Личен асистент”, специализирани здравни услуги, мотивационна и психологична подкрепа както на назначеният персонал така и на обслужваните потребители, според тяхната индивидуална потребност.

Общата продължителност на предоставяните услуги по проекта ще бъде в рамките на 18 месеца, при които 82 потребители на социални услуги ще получат подкрепа, чрез предлаганите в центъра комплексни социални и здравни услуги, но не повече от 80 часа месечно за всеки потребител на два етапа:

– Първи етап на прием на заявления ще започне на вторият месец от официалното стартиране на проекта, на който ще се одобрят 50 потребители, който ще бъдат обслужвани в продължение на 18 месеца по 80 часа/месечно;

– Вторият етап ще стартира на по късен етап (вероятно през март 2016г.), за да могат да се включат потребителите които към настоящият момент получават подкрепа по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Нови възможности за грижа”. На втория етап ще бъдат одобрени общо 32 потребители, който ще получат интегрирани социални и здравни услуги до приключване на проекта, но не повече от 80 часа/месечно за всеки потребител.

Общата продължителност на проекта е 22 месеца, а официалното стартиране на проекта се очаква да бъде през януари или февруари 2016г.

Кандидат потребители и кандидат „Лични асистенти” и „Социални сътрудници”, които имат желание да се включат в проекта ще могат да подават заявления в началото на 2016г., като официалните срокове за прием на документи и конкретните изисквания към кандидатите ще бъдат публикувани на по-късен етап на сайта на общината и на информационните табла по населени места.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене