Венета Чергарска: Възпитанието на детето се дава първите седем години, след което само се надгражда. Когато няма основа се строят въздушни кули.

Представи се на нашите читатели…
-Казвам се Венета Александрова Чергарска и съм педагогически съветник в СОУ „Христо Ботев” гр. Кочериново. Магистър по психология – ЮЗУ „Неофит Рилски” гр. Благоевград.

Защо реши да останеш в България, много млади хора решиха да се реализират на вън?
– Пред мен никога не е стоял въпроса да търся работа в чужбина. Когато завърших висшето си образование бях твърдо убедена, че ще се реализирам в нашата страна. E, в друго направление, но….
В момента работя, като педагогически съветник в СОУ „Христо Ботев” гр. Кочериново. Работя с деца от І до ХІІ клас.
Харесвам България, приятелите ми са тук, моето семейство. Когато казваме, „че нищо не става, нищо не се случва” всъщност избираме по-лесният вариант – да се откажем, а не да се борим и да отстояваме позициите си.

Според теб занимават ли се родителите достатъчно с възпитанието на децата си….. Или разчитат на учителите?
– Родителите в днешно време живеят в един забързан свят. Работят прекалено много, нямат време да говорят с децата си, да им показват, че ги обичат, а децата страдат от това. Липсва им вниманието и любовта на значимите за тях хора. Изнервени от сивото ежедневие и борбата за оцеляване родителите не виждат от какво всъщност има нужда тяхното дете. Изместват вниманието и любовта със задоволяването на капризите им, купувайки си тяхното послушание със скъпи телефони, таблети и т.н.
А днешният родител е родителя на прехода на демокрацията и всичко което му беше забранено. Всичко, което не е могъл да има по една или друга причина сега се старае да даде на детето си.
Някои родители мислят, че децата им ще бъдат възпитани в училище, всъщност възпитанието на детето се дава първите седем години, след което само се надгражда. Когато няма основа се строят въздушни кули.
Има прекрасни родители, които ни подкрепят и помагат, но има и такива, в които срещаме неразбиране, за всичко е виновен УЧИТЕЛЯ и не искат да приемат, че проблемите в повечето случаи идват от семейството.
Според мен няма лошо дете, то просто е станало такова, защото не му е показано, че е обичано и желано, не му е показано, че е личност.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене