Доклад на ДАНС посочва руска връзка в кибератаката срещу ЦИК

Докладът на ДАНС от разследването на хакерските атаки срещу интернет страниците на държавни институции по време на местните избори т.г. потвърждава наличието на руска връзка в случилото се. Това пише в. „24 часа“, като се позовава на високопоставен източник, който е имал достъп до доклада.

Според вестника докладът е бил четен по време на Консултативния съвет по национална сигурност и е разпратен на отговорните институции. Той потвърждава тезата на президента Росен Плевнелиев, че Русия има общо с хакерските атаки срещу българските държавни институции.

Те продължиха няколко дни, като бяха най-масирани в деня на местните избори и на балотажа седмица по-късно и доведоха до срив на сайтовете на ЦИК, МВР, ДАНС. В последствие беше атакуван и сайтът на президента.

На помощ в разследванто на атаката се включи и ФБР, като бюрото е анализирало събраните данни. Използвана е DDoS атака, която изпраща множество заявки за достъп до даден сайт – в случая над 8 млн. в секунда. Това води до блокиране на сървъра, който не може да смогне да обработи всички заявки.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене