Съветник дарява заплатата си за благотворителност вече три мандата

Росен Думанов заделя още толкова лични пари в подкрепа на нуждаещи се

„Аз не съм общински съветник, за да изкарвам пари от това, а да съм полезен на общността със знанията, уменията и опита си. За мен е съвсем нормално да не получавам заплата, ще я дарявам за благотворителност. Колкото е месечното ми възнаграждение, още толкова ще давам от джоба си и цялата сума ще влиза в банкова сметка, която ще е прозрачна. Дано примерът ми последват и други мои колеги. Да докажем, че не сме във властта за лична облага и с користни цели.“

Признанието е на бизнесмена Росен Думанов, който е местен парламентарист в Гоце Делчев. Предприятието му призвежда санитарни продукти – тоалетна хартия, кърпи за лице, кърпи носни кърпи, кухненски рула, салфетки. Минералната вода „Пирин спринг” също се произвежда от дружество на неврокопчанина, който е познат в целия регион като меценат и човек, готов винаги да помогне на нуждаещи се.

Той влиза в общинския съвет за трети път като кандидат на Коалиция „За Гоце Делчев”. Винаги е давал парите като съветник за благородни каузи, но не се издавал. Купувал е различни пособия за училища и забавачки, давал е за „ин витро” на съпрузи, пари на отделни граждани в нужда, подпомагал е спортът и най-вече любимия си тенис на корт.

Благодарение на него в града се провеждат два пъти годишно големи състезания по тенис. Не парадирал с благотворителността си, защото това е негово вътрешно усещане. Да помага на другите, тъй като самият той е постигнал почти всичко, което е искал от живота.

„Да дариш и да си полезен не е за хвалба. Но този път ме „изловиха” журналисти и нямаше накъде. Но пък донякъде е добре – надявам се, че примерът ми ще намери поддръжници не само в града ни, но в цялата страна. Засега смятам да инвестирам в обучението на талантлив студент. Защото инвестицията в младите и кадърните се връща и е в полза на цялото общество. Искам да изуча някой младеж, който после да се върне в Гоце Делчев и да приложи тук знанията и уменията си”, разкрива общинският съветник. Той признава, че още не е наясно каква заплата ще получава. Но колкото и да е тя, сигурно е друго – ще отделя пари в същия размер като месечното си възнаграждение, ще ги прибавя към него и всички средства ще са за благородно дело.

Думанов е отворен за други идеи – как и на кого да помогне с тези пари. „Аз умея да чувам, екипен играч съм. Ако ми дадат по-добро предложение за ползотворна инвестиция на тези средства, ще го приема. Така съм и в бизнеса – раководя го заедно с други мои съдружници, по този начин сме по-силни, правим повече, от което по-доволни са потребителите на нашите услуги и стоки”, твърди неврокопският бизнесмен. Винаги е бил противник на мошеничеството, на дребните „компромиси” в ущърб на клиентите, на измамите и лъжите в бизнеса. За него от огромно значение е да бъде честен и достоен човек и бизнесмен, да е коректен с хората край себе си и в живота, и в бизнеса.

„Всеки получава удари от съдбата, не са ми спестени такива и на мен. Но никога не съм губил честта и достойнството си. Преди години взех ловен билет. Но за мен ловът е забавление и удоволствие, преди всичко преследване, а не убиване на дивеча. Но болшинството ловци у нас са като трапери /б.а.-ловци на животни заради кожата им/ – убиват, за да се хранят с месото на дивеча. А и често се нарушава дисциплината, може да стане някоя беля. Затова се отказах от лова. Хобито ми сега е да играя тенис на корт, следя какво се случва в този спорт при големите звезди. Обичам много и пътуванията – да отдъхвам в топлите страни, тъй като гоня петдесетте и костите ми имат нужда от слънце”, казва с усмивка 49-годишният Думанов. Той е щастлив съпруг и баща в прекрасно семейство. Красотата и разкошът в момента е шестмесечната му дъщеричка Анабел, която се появила на бял свят след неистовото желание на бизнесмена и съпругата му да имат трето дете.

„21-годишният ни син Боян, кръстен на баща ми, и 19-годишната ни дъщеря Велика, която носи името на майка ми, не могат да се нарадват на сестричката си. Докато те двамата растяха, бизнесът отнемаше огромната част от времето ми. Сега не е така, имам повече свободни часове за семейството си и се наслаждавам на всяка минута с най-близките ми хора”, твърди бизнесменът.

Синът му учи в Шефилдския университет, който има филиал и в страната ни, а голямата му дъщеря ще кандидатства медицина. „Те сами избраха пътя си на развитие, ние със съпругата ми ги подкрепяме във всичко. Вярвам, че ще станат достойни българи и един ден ще се гордеем с тях”, допълва щастливият баща.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене