ЗПГ „Климент Тимирязев”- гр. Сандански- координатор на двегодишен проект със 7 държави

„Заедно можем” е новият спечелен проект на Земеделска професионална гимназия ”Климент Тимирязев” по Еразъм + по Ключова дейност 2 – „Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики“, дейност „Стратегически партньорства“, сектор „Училищно образование“. Проектът е един от петте одобрени с координатор българска организация. Партньори са ни училища от Литва, Македония, Италия, Полша, Румъния и Турция.
Първата транснационална среща се проведе във Валандово, Република Македония в периода 11. 11.- 13. 11. 2015 г. Според предварителната програма, за представителите на всички седем училища беше организиран прием от кмета на община Валандово. Видяхме кратка, но интересна презентация с любопитни факти за ръководената от него община. След като изрази вяра и убеденост в успеха на проекта, кметът ни изненада приятно с подаръци за всички.
В знак на благодарност за топлото посрещане г- н Емил Терзийски- директор на ЗПГ „Климент Тимирязев”- гр. Сандански, също поднесе подарък и изрази очарованието си от съвместната работа с училището във Валандово по предишни проекти.
Преди работната среща в СОУ „Гоце Делчев”- Валандово, имахме възможност да разгледаме училището. Освен класните стаи, в които се провеждаха часове, видяхме спортната зала, запознахме се с производството на вино и ракия от учениците.
Като координатор на проекта, ЗПГ „Климент Тимирязев”- гр. Сандански имаше водеща роля в работната среща. Г- жа Мария Петкова- ст. учител по английски език представи кратки филми за България и гр. Сандански.
За училището, успехите на учениците и работата по проекти говори г- н Терзийски.
Всеки от партньорите ни представи страната, града и училището си. Така имахме възможност да се запознаем с Паневежис (Литва), Фалтичени (Румъния), Пулави (Полша), Истанбул (Турция), Таранто (Италия), организацията на образователно- възпитателния процес и спецификата на всяко училище.
Преди приключването на срещата имаше кратка дискусия за вече направеното по проекта и предстоящите задачи. След подписването на етичния кодекс и декларациите за партньорство, настъпи момент за много положителни емоции- подаръци за всички.
Специалния подарък за любезните ни домакини СОУ „Гоце Делчев”- Валандово получи от г- н Емил Терзийски директорът на училището- традиционна за българския фолклор кукла, ръчно изработена от естествени материали.
След снимка за спомен, се разходихме в гр. Валандово и отпътувахме за гр. Струмица, където бяхме отседнали всички.
Този незабравим ден приключи с празнична вечеря. Всеки екип представи държавата си с характерна за нейния фолклор песен. Това се оказа изключително забавно, а усмивките не слизаха от лицата ни, особено когато всички заиграха македонско хоро.
Програмата за следващия ден (12. 11. 2015 г.) предвиждаше разходка до гр. Скопие, където се насладихме на забележителна архитектура- музеи, паметници, скулптури и административни сгради.
Вечерта не беше толкова емоционална, защото всеки от участниците мислеше за отпътуването на следващия ден. Но се разделихме с усмивки, защото освен партньори по проекта, имаме нови приятели и очакваме с нетърпение следващата транснационална среща през м. март 2016 г. в Румъния.

Участници:
Емил Терзийски- директор на ЗПГ „Климент Тимирязев”
Маргарита Вангелова- ст. учител по български език и литература
Мария Петкова- ст. учител по английски език

P.S. Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия.
Тази публикация отразява само личните виждания на нейния автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в нея информация.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене