Защо ДПС изгуби изборите в Гърмен и кой жертва Ахмед Башев? ДПС загуби ли или скоро ще стане ясно, че ДПС спечели изборите в Гърмен?

Биляна РИЛСКА

 

Вътрешнопартийни противоборства и загубата на влиятелни с бизнеса си фигури по места са в основата за загубата на ДПС на три от ключовите общини, в които Движението управлява в последните 25 години.

За първи път от 1989 г. партията на Лютви Местан няма да има кмет в Исперих и Кубрат, губи и Гърмен. Загубата е знакова, а причините за нея показват не толкова разширяване на сила и влияние на останалите играчи, колкото отслабване на ДПС заради конфликт със своите.

В Гърмен бившият кмет Ахмед Башев, управлявал общината от 1999 г. до 2013 г. в продължение на три мандата и половина, загуби от Минка Капитанова, която го наследи като претендент на ГЕРБ през 2013 г. Капитанова се яви с листата на местната коалиция „Движение за просперитет и сигурност на община Гърмен”, в която влизат „Обединен блок на труда – Български лейбъристи” и НДПС, и спечели балотажа с 1596 гласа срещу Башев, макар на първия тур той да водеше с 578 гласа.

Резултатите за листите обаче са съвсем различни – 2049 гласа за ДПС и 749 за коалицията на Минка Капитанова. И двамата кандидати получават на  първия тур по над 1000 гласа повече от листите, които водят.

Местни представители на ДПС обясняват този резултат с това, че голяма част от хората на партията на Местан припознават Капитанова като свой кандидат. За други колкото Башев е на ДПС, толкова и Капитанова. Възможно е везните да са се наклонили от очевидната на място неподкрепа от депутата от Благоевград и зам.-председател на ДПС Алиосман Имамов, коментираха депесари. Той е отсъствал и от двата предизборни митинга в подкрепа на Башев.

„Депесарският сокол от Гърмен”, нарече го Лютви Местан на предизборния митинг, на който по-късно телевизионните камери предадоха освирквания и подвиквания „Павел” и „Манол” (агентурните псевдоними на Местан и Башев). Активисти на ДПС обаче коментираха, че няма никаква случайност в това, че Местан сравни Башев със създателя на ДПС Ахмед Доган – Сокола. Така искал да подчертае близостта на Башев с Доган и съответно на да прехвърли на него отговорността за крайния резултат в Гърмен.
Башев е запазил влияние само в родното си Рибново и скандалът с ромските постройки в кв. „Кремиковци” явно не е навредил на имиджа на Минка Капитанова.

Лидерът на ДПС Лютви Местан обеща, че партията му ще си научи уроците, както през 1999 г., когато загуби три възлови общини в Кърджалийска област. От тогава досега ДПС печели неизменно кметските места и мнозинствата в 7-те общини на Кърджали.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене