Психолога и психотерапевт Иво Ташев: Все повече хора търсят психологическа помощ

Представeте си на нашите читатели…
– Казвам се Иво Ташев и съм практикуващ психолог и психотерапевт в гр. Сандански. Освен магистратурата по психология, която завърших с отличие имам и магистратура по изчислителна техника. Работил съм 3 години в Майчин център – „Добра майка, дори деца“ в Сандански и близо година в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания – с.Вълково, като психолог. Също така съм обществен възпитател към Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни. От 2010 година имам самостоятелна Психотерапевтична практика. Завършил съм 3 годишно курс по лидерство към фондацията на Джон Максуел. Освен психологическата практика съм провеждал и обучения на общинска и областна администрация по ключови компетенции и комуникационни умения. Много обичам екстремните спортове – страст са ми моторите и подводния риболов. Всяка година правим с малки групи екстремни планински преходи. Обичам много да чета книги и да „вися“ във фейсбук. Интересите естествено са ми основно в областта на психологията и психотерапията.

Какви са проблемите на хората, които идват при вас и за какво ви търсят?
– Бих раздели хората на три групи. Родители, които идват при мен поради проблеми с техните деца, млади хора – предимно в тийнейджърска възраст и всички останали. Но това е най-общо казано. Най-малките ми клиенти са били деца на 5 годни. Най-възрастния на 85 години. Бих си позволили да споделя за този случай понеже жената ми е близка и имам нейното позволение и живее в другия край на България. Беше се разболяла тази миловидна баба от едно не толкова сериозно заболяване, но беше съпроводено с много силни болки. Обадиха ми се близките й, че е решила да сложи край на живота си и говори доста сериозно за това. Отидох да се видя с жената, беше бледа и доста притеснена. Сподели, че не издържа вече на тези болки и не иска да е в тежест на роднините си. Как ли не я утешаваха и аз и близките и. Беше решила, а и имаше план, което беше сериозна предпоставка да посегне на живота си. Опита почти всичко, което би могло да помогне и да я разубеди и нямаше някакъв сериозен напредък. Тогава дъщеря й ми каза, че даже и до гробищата е искала да отиде, за да види къде ще я погребат. Разбрах и, че е религиозна. Реших да опитам с религията, като и споменах, че самоубийците не се спасяват и няма да отиде в рая. Каза ми: Много се знае, никой не се е връщал от там…. Тогава реших да я конфронтирам и й казах, че ако се самоубие ще я погребат извън гробището и няма да дойде поп за опелото и хората ще я говоря. Е, тук вече уцелих десетката … милата женица изведнъж се замисли дълбоко и повече не е проговаряла на тази тема. Бабата вече прехвърли деветдесет години.

Какви са децата които търсят вашите услуги?
– Децата, които идват при мен обикновено са деца с проблемно поведение – агресивни, хиперактивни, деца които са с дефицит на вниманието. Работил съм и с деца и млади хора, които имат симптоми от аутистичния спектър. Понякога са идвали при мен и доста обезпокоени родители, които споделят, че децата им ги лъжат или скриват истината. Тук искам да подчертая, че понякога децата лъжат с цел да защитят личното си пространство. Това не ги прави лъжци, а просто някои неща те искат да запазят за себе си. Всеки има право на личен живот, дори и нашите деца. Но при всички случаи е хубаво да се разбере причината за неказваненто на истина. Изграждането на доверие и проявата на загриженост са много важни за правилното развитие на детето. Имайте всеки ден качествено време със своите деца. Това може би е една от най-успешните стратегии при проблеми от каквото и да е естество.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене