ЦВЕТЕЛИНА УЗУНОВА: ПРЕДСТОЯТ ИЗБОРИ С НЯКОЛКО ВЪПРОСИТЕЛНИ

Цветелина Узунова е журналист и пиар консултант с богат опит в политиката. Специално за ТОП ПРЕСА тя коментира предстоящите избори за Европейски парламент.

 Г-жо Узунова, какво според Вас ще се случи на изборите за ЕП в неделя?

Най-важното е повече хора да отидат да гласуват. Последните проучвания сочат, че около 25% от българските граждани имат колебания. Дано партиите успеят в последната предизборна седмица да мотивират избирателите да отидат до урните.

Проблемът е, че хората не смятат тези избори за важни, не мислите ли?

Така е. Брюксел им се струва далече. В обществото има разпространено мнение, че евродепутатите нищо не правят, само взимат едни невиждани за българските условия заплати. Тоест някой отива там, за да си уреди личната кариера и благосъстояние. За жалост, в тази кампания не чухме много послания, които да убедят избирателите, че тези избори са не по-малко важни от местните или парламентарните. Все още европейските теми не са в ежедневието ни. И това също има своето обяснение. Хората се борят всеки ден за хляба си. Мислят как да платят сметките, образованието на децата, да помогнат на възрастните си родители. Европейските теми наистина са далеч от тях. Но пак казвам- това не бива да ги отблъсква и да оставят правото си на глас неизползвано. Ние сме в ЕС вече 12 години. За да сме равноправни партньори, трябва активно да участваме във вземането на решения в Брюксел. Още повече, че всяка една стратегия или директива от там пряко засяга живота тук и решенията на национално ниво. Това се видя сега много ясно покрай разкритията за къщите за гости и еврофондовете. Ако обществото не се интересува какво се случва в ЕС и не настоява за силен контрол тук, такива практики ще процъфтяват.

Според Вас, какви ще са резултатите?

Мисля, че в момента няма социолог или пиар експерт, който със сигурност да каже каква ще бъде подредбата на партиите в неделя вечерта. Следя всички проучвания, но те са доста противоречиви. Едни дават превес на ГЕРБ, други на БСП. Очевидно едната въпросителна ще бъде коя от двете партии ще надделее и най-вече с колко. Новините, че разликата между тях е стопена до процент със сигурност ще мобилизира ядрата и на двете партии. Тоест и двете имат интерес от подобни прогнози. Третото място винаги е ясно –не виждам някаква промяна в традиционния процент, който ДПС печели. Доколко ще се задържат там занапред е въпрос, по който ще разсъждаваме вероятно преди парламентарните избори. Другата интересна битка ще е за четвъртото и петото място. Според социолозите, ВОЛЯ твърдо измества ВМРО и става четвърта политическа сила. Много назад остават НФСБ и Атака. Малката управленска коалиция логично загуби доверието на хората след разпада си за тези избори и постоянната публична размяна на остри реплики между лидерите им.

Това значи ли, че ще има предсрочни парламентарни избори, ако ОП продължават да се карат?

По-скоро няма да има. Те ще се държат до последно заедно в управлението и ще подкрепят ГЕРБ, защото са наясно, че следващ път вероятно няма да има. Предполагам дори, че преди парламентарните избори те ще бъдат яростни опоненти едни на други, защото всеки ще гледа да спасява партията си и да се измъкне от общата отговорност за действията на ОП в това правителство. Което обаче не би се приело никак добре от хората. В този смисъл ВОЛЯ има всички шансове да расте още и да консолидира патриотичния вот.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене