ЮГОЗАПАДНОТО ДЪРЖАВНО ПРЕДПРИЯТИЕ СЕЗИРА ПРОКУРАТУРАТА ЗА КОНСТАТИРАНИ НАРУШЕНИЯ НА ВИТОША

Във връзка със сигнали за незаконни дейности в горски територии в Природен парк „Витоша” на 9 ноември 2015 г. беше извършена съвместна проверка в района на хижа „Алеко” и ски писта „Витошко лале”. В комисията участваха представители на 8 държавни институции – РИОСВ София, ИАГ и РДГ София, ЮЗДП и ТП „ДГС София”, Дирекция на ПП „Витоша”, Дирекция „Общински строителен контрол” към Столична община и РДНСК.

  • При проверката на терен е констатирано нарушение – отнемане на повърхностния почвен слой и преместване на морени на площ от около 20 декара. Дейностите са извършени с тежки строителни машини, като са нанесени повреди и на млади смърчови фиданки.
  • Извършват се строително-монтажни работи за отводняване на ски писта „Витошко лале”, като за всичките тези дейности по време на проверката не са представени документи от фирмата възложител „Витоша ски” ЕАД.
  • Монтирана е временна постройка в края на пистата, без представена документация съгласно изискванията на Закона за горите и Закона за устройство на териториите.

    Югозападното държавно предприятие и ТП „Държавно горско стопанство София” предприеха незабавни действия за установяване на виновните лица.  Уведомено е 06-то РУ на СДВР  и е сезирана Софийска Районна прокуратура.

В хода на проверката Югозападното държавно предприятие ще представи допълнително информация.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене