Протест в пет града срещу „унищожаването и разграбването” на Пирин, Рила и Витоша

Протест  срещу „унищожаването и разграбването” на трите най-ценни защитени територии в България ще се проведе утре, 11 ноември, в няколко големи български града. Става въпрос за националните паркове Пирин и Рила, както и за Природен парк „Витоша”, поясняват от Коалиция „За да остане природа в България”, пред „Актуално“.

Протестите ще се проведат в София, при паметника на патриарх „Евтимий”, в Пловдив – на Копчетата, Варна – пред сградата на общината, Русе – пред Градските хали и Перник – пред Двореца на културата.

Като повод за готвения протест се сочи масово унищожение на 20 декара гора край пистата „Витошко лале”. Местността е залесена от доброволци, като там са садени смърчови дръвчета – при Меча поляна. Залесената местност е щяла да бъде обявена за победител в категория „Доброволец-залесител” на конкурса „Дърво с корен”, казват от „За да остане природа в България”. Проектът е финансиран с евросредства – по ОП „Околна среда”. За вандалския акт няма установени нарушители – засега. Шокиращото е, че на мястото има три машини, които си стоят и още не е ясно кой е собственикът им. Те остават под охрана.

Някой си е направил успоредна писта за ски, успоредно на „Витошко лале”, поясни пред БНТ Тома Белев от „За да остане природа в България” и бивш директор на Природен парк „Витоша”. Не подозирам „Витоша ски”, явно е някой предприемач любител на ски, многозначителен беше Белев. Стана ясно и, че е сложен водопровод – незаконно и заведение, което прилича на зимен бар.

От сдружение „Форум Природа”, в което личи името на бившия екоминистър Евдокия Манева твърдят, че това всъщност е обществена поръчка за отстраняване и извозване на изсъхнала дървесина. Тази организация припомня, че докато Белев е бил начело на Природен парк „Витоша”, е допуснал с безхаберно поведение да се разпространят термити по смърчовете. РИОСВ обаче отрича да е уведомявана за такава поръчка.

Коалиция „За да остане природа в България” обяви и, че въпреки 300 становища против новия план за управление на Природен парк „Витоша”, МОСВ вече го разглежда. От „Коалиция за България” се оплакват, че това е станало след „кампания в един от вестниците на Делян Пеевски”.

По отношение на Национален парк „Пирин” природозащитниците се възмущават, че се сече вековна гора, за да се пусне нов шестседалков лифт в ски зона Банско, на мястото на триседалковия лифт от Шилигарника към връх Тодорка. Ще се изсекат поне 57 бели мури и смърчове, на възраст 80-100 години, казват те.

Исканията на утрешния протест са следните:

– моментално спиране строежите на Витоша и Пирин

– уволнение на директорите на Природен парк Витоша и Национален парк Пирин и другите виновни лица

– връщане на новите проектопланове за управление на парковете Витоша, Рила и Пирин за пълна преработка

– държавата да си актува всички строежи от концесията в Национален парк Пирин като държавна собственост, както изисква законът. Това ще спре по-нататъшни продажби от концесионера, както се случи с лифтовете на Шилигарника и Платото, смятат природозащитниците.

Новият лифт го няма в концесионния договор, не е предвиден в териториално-устройствения план и екологичната оценка на ски зоната от 2001 година. Разрешението за подмяната на лифта, беше дадено от екоминистъра Станислав Анастасов от ДПС, от кабинета Орешарски. То се обжалва в съда. Но дори да бъде отменено като незаконосъобразно, дърветата ще бъдат отсечени. Това ще бъде поредното доказателство, че в България законите не се спазват, предупреждават от „За да остане природа в България“.

Природозащитниците искат от прокуратурата да разследва екоминистъра Ивелина Василева, че разрешава сечта в Национален парк Пирин. „Изключително нелепи и грозни са обясненията на МОСВ, че „полученият дървен материал ще бъде използван за възстановяване на туристически пътеки и маршрути в парка, както и за ремонт на подхода към най-старото живо дърво в България – Байкушевата мура, която е на възраст над 1300 г.“, завършва организацията на Тома Белев.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене