Владимир Елезов – големият грешник на Местни избори 2015

Гафовете на Влади Елезов: отказът му да гласува изграждането на плувен басейн, разпространяването на неверни сигнали по адрес на общинската управа и фактът, че не успя да открие точното място, където да цели противника Камбитов, а стреляше напосоки. Казано накратко, в изборната битка Елезов не показа класа.

Силвия СТОЯНОВА

Приключиха едни изключително динамични избори за местна власт. Като областен център Благоевград традиционно бе най-интересната част от играта в „Местни избори 2015“ в Пиринско. Защото тук кандидатите за кметове и общински съветници бяха най-много – 8 кандидат-кметове и 36 листи с кандидат-съветници.

В тези избори станахме свидетели на словоблудстване и политиканстване, облечено във високопарни и неразбираеми думи на някои от кандидатите, присъствахме на редица провалени срещи с избиратели, станахме свидетели на сблъсъци, от които нямаше огън, а само пушилка. И накрая ние преките участници в изборите станахме свидетели на разгромяваща победа на кандидата на партия ГЕРБ Атанас Камбитов, който като танк премаза опонентите си и получи доверието на 58.03 от избирателите.

Резултат, който го нарежда на трето място в страната. Каквото и да се говори, както и да се плюе по победителя, той доказа, че е успешен кмет, и че избирателите го харесват. Ако някой дръзне отново да ни обвини в пристрастие или поръчка, ще удари на камък, защото, когато фактите говорят и боговете мълчат. След този резултат просто и най-злите езици трябва да замълчат!

Благоевградчани доказаха с избора си за кмет, че не са слепи и глухи и наказаха с вота си всички онези, които се опитваха да притъпят сетивата им. Не само ги наказаха, но буквално нокаутираха част от кандидат-кметовете. Че предизборните му напъни са пълен нокаут си призна кандидатът за кмет Владимир Елезов, който спечели малко над 9 процента от вота. Той стартира кампанията си с много хъс и надежда за победа, но за пореден път бе разгромен. Ако ние трябва да посочим грешките му бихме казали, че някои от тях са непростими.

Например фактът, че Елезов на предишните избори отново излезе срещу Камбитов като основен опонент, бори се с всякакви средства, а накрая му опъна силна прегръдка и го подкрепи в балотажа. Припомняме, че Камбитов стана кмет след балотаж с Емил Костадинов от БСП преди 4 години. Елезов подцени този момент и това, че хората в политиката не забравят подобно поведение. Не забравят и не прощават. Владимир Елезов се издъни и по отношение на ФК „Пирин“, с което категорично отблъсна от себе си футболните фенове, които са потенциални избиратели.

Гафовете му бяха свързани и с отказът му да гласува изграждането на плувен басейн, с разпространяването на неверни сигнали по адрес на общинската управа и с това, че не успя да открие точното място, където да цели противника Камбитов, а стреляше напосоки. В изборната битка Елезов не показа класа. Това направи следващия кандидат за кмет Милан Богдански. Той беше умерен и сдържан, но за съжаление недостатъчно подготвен за поста към, който се стремеше.

Неговата драма бе, че представлява БСП – партия, която даде заявка за провала си още в началото на годината. Вместо да се готвят за удар на кметските избори, те се удряха помежду си в прекия и преносния смисъл. Така изстреляха нищо неподозиращия Богдански срещу обигран в политическите битки опонент, какъвто е Атанас Камбитов. Опитите на БСП да се направят на фактор бяха жалки и смешни. Смешен плач от хора, които би трябвало да се срамуват от това, докъде доведоха столетницата в областния център.

Част от активните им функционери ходеха по града, говорейки за балотаж с Камбитов и се заклеваха, че няма да му позволят да добие повече от 30 процента от гласовете. Ние наблюдавайки процесите в червената партия имахме надежда, че тя се възкръсне като феникс, ако Паскалев се върне и ги поведе към избори. Наистина имахме надежда. Защото тогава щяхме да сме свидетели на сблъсък между двама класни играчи – Камбитов и Паскалев. Да, някои веднага ще въстанат срещу това твърдение, но политическата история на Благоевград не познава по-добър оратор от Паскалев, който каквото и да говори звучи като абсолютна истина.

Освен това и Паскалев познава процесите на управление на общината, знае, къде биха могли да бъдат слабите места на опонента. Щяхме да сме свидетели на един политически кеч, в които участниците се хващат за гушите с бели ръкавици. Жалко за БСП. Те в тези избори бяха изпреварени по резултат от последния кандидат за кмет, който се показа дни преди началото на кампанията-Валери Смиленов. Никой не го очакваше, но изборът му ме добър ход на лидера на „Зелена партия“ Сашо Милчев, който го изстреля по пътя към кандидат-кметския пост.

Смиленов е рекордьор по уволнения и назначения. Той бе неколкократно уволняван от управленски постове, на които го издигна предишната му партия ГЕРБ и докато властваше се спука да назначава роднини и приятели на топли службички. Кадровикът Смиленов реализира приличен резултат, ако не го сравняваме с този на Камбитов, около 10 %, с 3 пункта повече от БСП. Втори след Камбитов. Поздравления за резултата, да му е честито съветническото място в местния парламент.

Около 6 процента гласуваха за Калоян Ханджийски – кандидат-кметът на Реформаторите. Почти не го забелязахме в тази кампания, тъй като не направи нещо, с което да привлече вниманието ни. Всъщност поздравления за смелостта на Ханджийски да се впусне в тази битка. Все пак той не е обременен и не е оцапан от политическата кал през годините. И на него да му е честито мястото в местния парламент. Дотук с кандидатите за кметове, има и още, които се бориха, но не успяха да преминат прага от 4 процента.

Интересна бе битката и за ОбС Благоевград. Тук има двама големи победители – „Коалиция Заедно за Благоевград“, начело с Радослав Тасков и „Партия на зелените“, оглавявана от Андон Тодоров. Тасков реализира много висок резултат, малко над 13 процента., което му осигури 6 съветника, с 3 по-малко от лидера – ГЕРБ. Кампанията му бе добре подготвена, премерена и целеустремена.

Трябва да се признае, че в тези избори Тасков успя да композира най-силната кандидат съветническа листа. В нея влязоха известни и разпознаваеми лица, задължително условие за всеки успех на избори, професионалисти с доказани качества, експерти в различни сфери, видни благоевградчани с авторитет. Подборът, който бе направил заслужава аплодисменти. Затова и резултатът му е добър, а самочувствието от постигнатото, високо. Предполагаме, че Радослав Тасков ще се кандидатира отново за председателския пост в Общинския съвет.

Удар в изборите направи и Андон Тодоров, който успя да вкара 4 общински съветника и е третата политическа сила в местния парламент, Тодоров традиционно се оказва добър стратег, който прави брилянтни кампании и се превръща във фактор, с които трябва да се съобразяват останалите съветници.

7 от партиите вкараха по 2-ма съветника, БСП ще участва в местния парламент с 3-ма съветници, както и Реформаторите с трима. Достатъчни, за да направят група. Според нас, не е достатъчно добър резултатът на съветническата листа на ПП ГЕРБ, от тях очаквахме най-малко 11 съветника, предвид на това, че все пак имат един успешен двигател като кмета Атанас Камбитов. В този парламент ГЕРБ ще се представлява от 9 съветника.

На финала:

В следващите 4 години Благоевград ще се управлява от доказания вече кмет Атанас Камбитов и доказано добрия му екип. А решенията за развитието на града ще се вземат от 41 съветника в един разноцветен общински съвет. Миналият работи добре, дано и този се сработи. Успех в управлението на Благоевград. Ние ще продължим да следим действията ви.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене