Шефът на „Универсал строй консулт“ Георги Ганджов броил четвърт милион за кампанията на Влади Елезов?!

Сега вече става ясно откъде ЕКИП придобива популярност и кой плаща хиляди левове сметки, за да се честват рождените дни на сдружението, наброяващи по около 400 човека. Освен пари за ядене и пиене, Елезов си купил лек автомобил и похарчил около 10 000 лева за костюми и обувки.

 

Тодор ТОДОРОВ

Георги Ганджов е роден през 1954 г. в разложкото с. Бачево. Баща му е военен, поради което детството му минава в Смолян, Симитли и Банско, но през 1969 г. семейството се заселва трайно в Благоевград. Завършва бившия Строителен техникум (1973 г.) и ВИАС (1980 г.) със специалност „Промишлено и гражданско строителство”. Започва работа през 1980 г. в СМК, където за 5 г. минава цялата йерархична стълбица от помощник технически ръководител до директор. Остава начело на предприятието до 1992 г., когато регистрира фирма „Универсал строй консулт” и влиза в частния бизнес.

През 2002-2003 г. е изпълнителен директор на „Техноекспортстрой” – София, но бързо усеща на гърба си приказката за двете дини, които не се носят под една мишница, и се оттегля обратно в частния строителен бизнес.

Г. Ганджов не членува в политическа партия, въпреки това 3 мандата е общински съветник в Благоевград, а неотдавна тръгнаха слухове и хорско неодобрение, че е подкрепил финансово сдружението ЕКИП на Владимир Елезов. Владимир Елезов от ЕКИП бе първият официално обявил участието си в кметската надпревара в Благоевград.

По думите на членове от сдружението присъствали в предизборната кампания на Елезов.

Той е получил около 250 000 лева от офиса на Ганджов, който се намира в благоевградския кв. „Грамада“.

Парите са давани на порции, след като са представяни касови бележки за разходите. Сега вече става ясно откъде ЕКИП придобива популярност и кой плаща хиляди левове сметки, за да се честват рождените дни на сдружението, наброяващи по около 400 човека.

Освен пари за ядене и пиене, Елезов си купил лек автомобил и похарчил около 10 000 лева за костюми и обувки. Въпреки подкрепата на човека с голям опит в политиката Костадин Паскалев и финансовия благодетел Георги Ганджов, Елезов харчил стотиците хиляди лева по ресторанти и дискотеки в Областния център.

В средата на третия мандат като общински съветник – през 2009 г., Ганджов официално напусна ОбС заради ангажименти по строителството на Детския оздравителен лагер „Камчия”._thumb

Ганджов е смятан за един от местните строителни босове и близък до бившия кмет на Благоевград и бивш президентски съветник Костадин Паскалев.

 

Връзката Паскалев-Ганджов е видима от годините, когато благоевградският градоначалник беше начело на регионалното министерство.

 

Тогава строителният предприемач Ганджов е изтеглен в София като шеф на държавната фирма „Техноекспортстрой”.

„Универсал Строй Консулт” ООД е една от водещите фирми в строителния бранш. Дружеството е консорциум от трите строителни фирми на Узунов, Ганджов и Парашкански. Молът в Благоевград е една от многото им крупни инвестиции. Преди време фирмата подписа договор с кмета на Москва Юрий Лужков за изграждането на санитарно-оздравителен комплекс в курорта Камчия. Стойността на проекта е за 150 млн. евро, а „Универсал Строй Консулт” отчита печалба от 5 млн. лв. Паралелно с това дружеството пуска в действие хотелски комплекси в Банско и близкото село Баня, които са разгърнати на по 6000 кв. м площ. Чрез дъщерната си фирма, регистрирана в Русия, „Универсал Строй Консулт” печелят проекти в чужбина. Фирмата строи и 6-етажен мол в центъра на Дупница.

 

Преди години името на Ганджов бе замесено и в съмнителна сделка,

 

която, според коментарите тогава, „обрича” държавен тенис комплекс в Благоевград.

В края на 2006 г. в медиите се разшумя около сделка, според която седемте тенис игрища и обслужващата сграда в местността Бачиново до Благоевград са заменени срещу етаж в новия тогава бизнес-център на „крупната строителна фирма „Универсал строй консулт” на Георги Ганджов и Петър Парашкански.

Предисторията на проблема е доста дълга и започва от една любопитна заменка – собственик на акционерното дружество, което иска да строи селището на Бачиново, е фирма „Универсал строй консулт” ООД на тримата бизнесмени. Строителната фирма става собственик на земята след заменка на 1 етаж от МОЛ „Възраждане” срещу държавния имот от 18 дка, върху който се намират тенис кортовете край парк Бачиново.

Бартерът бе реализиран през декември 2006 г. от тогавашния областен управител на Благоевград Владимир Димитров на втората година от управлението на тройната коалиция. Мотивът за сделката, с която 3-мата бизнесмени се сдобили със златен парцел, бе, че етажът от МОЛ-а е нужен за новосъздадения Административен съд.

Председателят на тенис клуб „Бачиново-92” Красимир Кацаров и дванадесет членове на клуба тогава пишат писмо до окръжния прокурор на Благоевград и до главния прокурор на Република България с молба за проверка по случая.147-01-02-1-georgi-gandjov

„Парк Бачиново трябва да си остане зелена зона за отдих и рекреация и да не се допусне жилищно застрояване, такова е моето виждане, така мисли и главният архитект Васил Тинчев. Такъв е бил и статутът на района преди, по малко „странен” начин, ОбС – Благоевград при предишното управление да го промени“, казва през миналата година кметът на Благоевград във връзка с проекта за строителството на луксозен комплекс от ваканционни и жилищни сгради, хотел и спа център с тенис кортове, който искат да вдигат в благоевградския парк Бачиново тримата строителни босове Георги Ганджов, Петър Парашкански и Чавдар Узунов.

„Има мотивирано предложение на главния архитект, с което спираме реално изпълнението на това строителство“, каза още кметът.

Ганджов на свой ред се защити с думите: „Излязоха няколко статии, че имотът е придобит от нас чрез заменка. Ние го купихме през октомври 2011 г. от „Униспорт” АД и нямаме нищо общо с начина на придобиване от предишния собственик. „Универсал строй консулт” ООД никога, по никакъв повод не е правила заменки! На практика ние купихме цялото дружество. Тръгнахме към реализиране на нашата идея, която дойде от комплекса, който построихме на Камчия в същия формат и на същата по площ територия. Видяхме колко добре може да се вгради сред хубава природа такъв комплекс, като изцяло се запази растителността и дърветата. Този комплекс е замислен като затворен, в който ще има всичко, необходимо за живеене и спорт. Разделен е на две зони. Едната е с ниско застрояване и в нея ще бъдат разположени еднофамилни и многофамилни къщи. Другата е спортна, с 3 тенис корта, като единият ще бъде закрит за целогодишно ползване, ще има малък басейн, фитнес, сауни и парни бани и всичко необходимо за рехабилитация и почивка. Гражданите на Благоевград ще могат да ползват спортния комплекс срещу заплащане.”

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене