ЗА ДЕНЯ НА БУДИТЕЛИТЕ! Ученици и учители от НХГ тръгват на протест в понеделник с искане да се запазят паралелките с профил „Изкуства“

Учители и ученици от Националната хуманитарна гимназия в Благоевград тръгват за Деня на будителите на протест. В понеделник сутринта на собствени разноски те ще пътуват за София, за да се включат в националния концерт- протест на училищата с профилирани паралелки по изкуства. Причината е, че в новият Закон за средно образование не се предвиждат часове за обучение в профил „Изкуства“ в профилирани гимназии след 7-ми клас. Увеличение на тези часове според публикуваните вече нови учебни планове ще има чак в 10-и и 11-и клас.

Преди 10 дни представители на Асоциацията на училища, в които се изучават изкуства в цялата страна, се срещнахме с министъра на образованието проф. Т. Танев, връчихме отворено писмо и дискутирахме сериозния проблем, който ще доведе до масово закриване на тези паралелки, обясни директорът на НХГ Марин Митов. Преди 10-ина години училищата като нашето бяха 10 пъти повече, в момента в цялата страна сме само 24, допълни той. Проблемите са основно във финансирането, обучението по изкуства е твърде скъпо, тъй като изисква индивидуални занимания, а единният разходен стандарт осигурява средства, които държат „на ръба“ съществуването на паралелките с профил „Изкуства“, поясни още гимназиалният директор.

От няколко дни в училищата в Благоевград по инициатива на НХГ се събира подписка в подкрепа на запазването на приема в паралелки по музика и изобразително изкуство след 7-ми клас с нанасяне на корекции в закона. До снощи малко над 300 души бяха декларирали съпричастност. Марин Митов посочи основните искания: да се регламентират ясно допълнителни часове за индивидуални занятия по специален предмет, да се увеличи финансирането и да отпадне изпитът по математика за кандидатстване в профил „Изкуства“ след 7-ми клас, с който децата с дарби в тези области са неравнопоставени спрямо останалите, защото държат 3 вместо 2 конкурсни изпита.

Ученици от НХГ са поискали да се присъединят към протеста в столицата, тъй като денят е неучебен, заради липсата на време за организация на пътуването им обаче най-вероятно само дванадесетокласници, които са пълнолетни и могат сами пътуват, ще се включат в акцията.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене