Тираджията от с. Първомай, заловен с 530 г хероин, признал, че щял да вземе 300 евро, за да го откара до Солун

Шофьорът Христо Панковски бе задържан под стража

Тираджията от петричкото село Първомай, който бе заловен на ГКПП – Кулата с наркопратка, остава зад решетките. Вчера окръжният съдия Иво Харамлийски наложи най-тежката мярка „задържане под стража“ на 53-годишния Христо Панковски. Макар и в начален етап от разследването, са събрани доказателства, с които безспорно е установено, че той е извършил престъплението, в което е обвинен – опит за контрабанда на половин килограм хероин.

Както „Струма“ писа, шофьорът бе арестуван на 27 октомври сутринта при операция на полицаите от сектор „Противодействие на криминална престъпност” в ОД на МВР – Благоевград след оперативен сигнал, че той се готви да трафикира наркотика за Солун. Тирът е спрян за проверка пред кантарната рампа на граничния пункт Кулата и при извършеното претърсване между двете седалки в купето е открита зелена торба от плат, в която имало найлонов плик с пресован хероин. Шофьорът също бил обискиран и признал пред полицаите Гераков и Митев, че са му дали пакета с наркотика, за да го превози до Солун, за което щял да получи 300 евро. При извършената експертиза е установено, че хероинът от 530 грама е с високо съдържание на активното наркотично вещество – над 70%.

Съдията счита, че освен обоснованото предположение, че шофьорът е извършил престъплението, са налице и другите две предпоставки, за да го остави в ареста. Налице е реална опасност да извърши друго престъпление, тъй като има предишни осъждания – за контрабанда и за причиняване на смърт по непредпазливост. Има и потенциална опасност да се укрие, понеже като международен шофьор извършва по 6-7 превоза на месец до Солун. За опита за контрабанда на наркотик го грози затвор от 10 до 15 г. и глоба от 100 000 до 200 000 лв. С тези мотиви съдията реши, че на този етап Христо Панковски трябва да остане в ареста, като определението подлежи на обжалваше пред САС.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене