На балотаж в Белица излизат ГЕРБ и ДПС, Радослав Ревански обжалва

Общинската избирателна комисия в Белица допусна на балотаж идната неделя да се борят за кметския стол в общината кандидатът на ГЕРБ Иван Богданов и Радослав Ревански от ДПС.

ОИК уважи заявлението на Муса Палев за отказ от участие във втори тур. Решението е взето с 9 гласа „за“ и един „против“.

Комисията е преценила, че при подаване на заявлението е спазен срокът от 24 часа съгласно член 452 от Изборния кодекс, тъй като ОИК обявява решенията си в деня на приемането им чрез поставяне на табло на първи етаж в сградата на общинската администрация в Белица.

Те се обявяват и на интернет страницата на ОИК – Белица.

Решението, с което са допуснати до участие във втори тур двамата кадитати с най-много действителни гласове – Радослав Ревански и Муса Палев, е обявено на страницата на ОИК в 18,21 часа на 27 октомври.

Именно от този час започва да тече 24-часовият срок, в който единият от двамата допуснати до балотажа кандидати се откаже да участва в него, като правото да участва получава следващият кандидат с най-голяма подкрепа, в случая Иван Богданов от ГЕРБ.

Според това тълкуване, заявлението, което Муса Палев е внесъл за отказ от втори тур в 16,50 часа, е в законоустановения срок.

Според решението на ОИК при подаване на заявлението от Муса Палев е спазено изискването това да се случи не по-късно от 24 часа от момента, в който комисията обявява решението си.

То подлежи на обжалване пред ЦИК в 3-дневен срок.

„Категорично ще обжалвам решението на ОИК. За мен заявлението на Муса Палев за отказ от балотажа е подадено извън законовия срок. Ще обжалвам в името на закона“, каза кандидатът на ДПС Радослав Ревански.

За ИНФОМРЕЖА той заяви, че членовете на ОИК са взели решенето под натиск. „Общинският лидер на ГЕРБ Иван Стойчев и кандидатът на ГЕРБ Иван Богданов са заплашвали хора от ОИК, че ще ги изселят от общината и затова те са взели това решение от страх. Ние сме правова държава и законът трябва да се спазва“, допълни Ревански.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене