Георги Андонов: Докога, г-н Москов, ще взимате от парите на учителите в детските градини?

Социалните заведения в Гоце Делчев 3 месеца не получават от общината издръжката, която им се полага и е осигурена от държавата

Заплащането на учителите, работещи в предучилищния сектор в Гоце Делчев – „болна“ тема. „Болна“ е за самите учители и останалия персонал. „Болна“ е, сигурен съм, за цялата ни община.

Как община Гоце Делчев се грижи за упражняващите тази толкова важна за бъдещето на децата ни професия? Отговаря ли заплащането им на отговорния труд, който те ежедневно полагат? Мисля, че отговора знаете сами…

В рамките на 6 поредни години се срещам с различни хора – с живеещи в града, в селата… С учители, работещи в едно или друго детско заведение. Всички питат едно – докога ще получават тези крайно ниски заплати. Аз бих формулирал въпроса другояче – докога, г-н Москов, общината ще ограбва тези хора? Докога от техния труд ще се краде?

Разбира се, очаквам дежурния отговор – че няма пари. Това обаче, г-н Москов, е оправдание, а не реалната причина. Предварително ще Ви отговоря защо. Когато фактите говорят, и Боговете мълчат, знаете…

Направих обстоен анализ на бюджета, с който разполагат детските градини на територията на Гоце Делчев. Сметката е проста. Размерът на делегирания бюджет за 2015 г. за сектор „Предучилищно образование“ е 2 400 000 лв.

От тях близо 1 млн. са предназначени за деца от 3- до 4-годишна възраст, като единният разходен стандарт е 1577 лв. За деца от 5- до 6-годишна възраст  – 1 118 000 лв. предвиден бюджет с единен разходен стандарт 1704 лв. 162 000 лв. за яслените групи с единен разходен стандарт 1124 лв.

48 000 лв. е делегираният бюджет за 58 деца, посещаващи полудневните групи в с. Буково.

Общо за годината детските градини имат делегиран бюджет 2 400 000 лв. Ангажираните в сферата са общо 217 души (в т.ч. 116 души педагогически колектив, 101 – непедагогически колектив). Тези 2 400 000 лв., г-н Москов, са делегиран бюджет от държавата, предназначен за образованието на децата в предучилищна възраст, като в Закона е ясно записано, че те са само за педагогическа дейност, преквалификация и квалификация на педагогическия и непедагогическия състав.

Ако разделим 2 400 000 лв. на 217 души, работещи в системата, се получава, че на работещ в системата се полагат средно по 921 лв. на месец. Да отделим средства за квалификация и преквалификация… И въпреки това, средната заплата в Гоце Делчев е 450 лв. за младши-учител, 550 лв. – за старши такъв. Наполовина по-малко!

Справедливо ли е това ограбване, г-н Москов?

Общината не само не дофинансира частта, свързана с отопление, битови разходи и инвестиции в сграден фонд, ами и кара педагозите с делегирания си от държавата бюджет да субсидират община Гоце Делчев. С парите, предвидени за техните заплати.

Г-н Москов, всеки месец около 6 000 до 7 000 лв. от бюджета на всяка детска градина липсват. Къде са тези пари? Дайте ясен отчет на педагозите и обществото защо заплатите им са толкова срамно ниски. Защо, при положение че държавата не спира да инвестира в повишаване на единния разходен стандарт, възнагражденията на учителите в детските градини в Гоце Делчев са „замръзнали“?

Какви са средства заделя община Гоце Делчев за дофинансиране на детските градини? Колко от тях са им реално предоставени?владимир москов

И нещо друго – по информация от работещи в сектора на социалните заведения в Гоце Делчев вече 3 месеца не се превеждат средставата от делегирания от държавата бюджет. Средства, крайно необходими за издръжка на социално-слабите, болните и уязвими групи от населението.

3 месеца община Гоце Делчев незаконно задържа парите, предвидени за издръжка на социалните заведения. Това означава ли, че общината е фалирала?

Това “наследство“ ли оставяте на следващия кмет?

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене