Откриват напълно обновения и ремонтиран Исторически музей в град Мелник

На 21 октомври /сряда/ от 14 ч. община Сандански тържествено ще открие един от притегателните културни – исторически центрове в град Мелник – Историческия музей. По проект „Реконструкция на сграда на Исторически музей – град Мелник и създаване на туристически атракцион местни занаяти” на стойност близо 100 хил. лв. бе реконструирана сградата на музея и възстановена, съхранена  и обогатена нейната музейна дейност.

                Град Мелник е привлекателен и притегателен център за туристи не само от България, но и от чужбина и чрез реконструкцията и отварянето отново на вратите на музея туристите ще могат да придобият по-ясна представа за възрожденския начин на живот, за историята на региона, за фолклора и обичаите в един от най-предпочитаните за отдих и туризъм региони у нас. Място с неповторима старинна атмосфера, възрожденска архитектура и старинни къщи, което се очаква да привлече със своята богата експозиция още повече любители на българската история и бит.

                По проекта бе напълно ремонтирана покривната конструкция на сградата, дограмата, всички ВиК и ел. инсталации. Бяха ремонтирани и експозиционните помещения, където ще се състоят експозиции и на интериор от времето на Възраждането /края на XIX  и началото на XXв./ и мелнишки носии. Фондохранилището и документалното хранилище, които са изключително важни за правилното съхранение на съществуващите експозиционни предмети и документи също бяха изцяло ремонтирани и обновени.

                На официалното откриване ще бъдат показани и нови туристически  аткракциони местни занаяти  като грънчарско колело и пещ за изпичане на глинени предмети.

                Реализирането на проекта от община Сандански е изключително важно за повишаване атрактивността на туризма в град Мелник и благосъстоянието на местните хора. Обновеният „Исторически музей” трябва да съхрани и създаде подходящи условия за популяризиране на културните, традиционните и исторически ресурси на района.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене