Долетя първият щъркел

щъркел

В санданското село Струма долетя първият щъркел. Той се появил около 10 февруари и е заел отново старото гнездо върху топола в центъра на селото, съобщи кметът Величка Каталска, цитирана от БТА.

Предполага се, че щъркелът е мъжки и е дошъл да „стегне“ семейното жилище, преди да долети и женската. Вече трета година село Струма първо посреща щъркел – преди това се случваше най-напред в близкото село Микрево в община Струмяни. Пристигането на ранния гост за местните хора е и надежда за добра година, за здраве и плодородие.

Сегашното пристигане на предвестника на пролетта е най-ранното досега и се приема за нормално на фона на меката зима и топлия февруари с регистрираните температурни рекорди.

През последните дни станахме свидетели на изключително топло време за сезона с температури около 20 градуса. Синоптиците очакват температурите да се задържат на това ниво поне до събота. Очаква се през следващата седмица да нахлуе по-студен въздух, който ще понижи температурите до около обичайните за сезона, но застудяването ще е за кратко.

www.manager.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене