Ударен старт! Стотици пожелаха успех на Вельо Илиев в кампанията му, наградиха го за втори път, след като чуха подробния му отчет за 100 % изпълнени ангажименти

Кандидатът за кмет за община Петрич от Коалиция „Роден край” направи своя отчет снощи пред стотици граждани и сложи началото на предизборната си кампания.

На събитието, станало традиция в южния град, Вельо Илиев бе награден за втори път с уникалния Национален приз „Златно евро”. Стотици петричани дойдоха да чуят отчета, залата на комплекс се оказа тясна да побере всички желаещи.

Вельо Илиев благодари на множеството присъстващи, дошли да го подкрепят в предстоящата предизборна кампания. Той отново призова за една честна и коректна кампания. Илиев бе категоричен, че неговите противници са проблемите на хората.

След това направи своят отчет за изминалия мандат, за това какво е свършено и какво предстои е каза, че основните принципи, които са го водили като кмет през този период откритото управление, отговорното отношение към проблемите на хората, спазването на закона, диалог с жителите на общината по различните проблеми и активното използване на Европейските фондове. Илиев определи като най-значимо и видимо за жителите на общината подобряването на инфраструктурата на града и селата, като в града цялостното обновяване на Градския площад, входния булевард, ул. „България“, на която има и първата изградена в града велоалея, градинката на ЖП гарата, реконструкцията на уличната мрежа и рехабилитация на пътните настилки.

Изградените детски и спортни площадки в селата Яворница, Кавракирово, Генерал Тодоров, Марикостиново, Митиново, Кърналово, Тополница, Кмамена, Михнево и Първомай, вече се ползват от децата и са се превърнали в притегателно място за малки и големи. По проекти, финансирани от ПУДООС е изцяло обновен площада на с. Дрангово и са направени нови трибуни в селата Кърналово и Кавракирово. Вельо Илиев открои и като много важен проекта за укрепване на коритото на река „Луда Мара”, който сега, когато цяла България е наводнена се вижда неговата важност и значимост за всички петричани.

За осигуряването на нормалното водоснабдяване също е работено през годините, изпълнени са успешно проекти за „Реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа с. Рупите и водоснабдяване на с. Марикостиново”, изграден е водоем в с. Коларово, водоснабдителната мрежа в с. Кърналово е реконструирана. По канализационната мрежа в града и селата, също е работено, като в село Кулата ще бъде доизградена канализация, с обща дължина 1756 м., в селата Михнево и Галрене е направена нова канализация, в момента се изпълнява изграждането на ПСОВ в тези села на стойност 2 692 346 лв.

За поддръжката на четвъртокласната пътна мрежа в общината през мандата са инвестирани над 1 758 155 лв., с които са правени частични ремонти и цялостно изкърпване на пътни участъци.

Сградният фонд на общината е поддържан и ремонтиран цялостно и частично. По проект „Уют и топлина за децата от Община Петрич” са модернизирани и санирани 6 детски заведения в града и селата, а нова детска градина е изградена в с. Кавракирово.

По трансграничен проект България-Гърция през мандата бе изградена нова модерна спортна зала, пригодена за концертни и спортни дейности. Всички клубове в общината през годините са подпомагани, а издръжката на ОФК „Беласица „ е поета от общината. В района на болницата е изграден Парк –трафик по безопасност на движението, в който има организирани обучения на учениците от общината.

За най-възрастните жители от общината са направени нови пенсионерски клубове в селата Първомай, Тополница и Генерал Тодоров, села, в които никога не е имало такива и сега се ползват от с радост от най-възрастните хора. За жителите на общината в неравностойно положение също е помислено, тъй като се е работило по редица социални проекти, с които се е осигурявала помощ и подкрепа на най-уязвимите хора. Открит е нов Социален Център за възрасти с увреждания „Надежда”, който е близост до Дневния център за деца с увреждания „Слънце”. В село Първомай е изграден Център за настаняване от семеен тип по европейски проект, който вече се ползва и работи успешно.

Община Петрич приключи успешно проект „1000 години от битката на Самуил”, с което Национален исторически музей „Самуилова крепост”, бе изцяло обновен, културните паметници реставрирани и консервирани, поставено бе ново осветление, асансьори, видеонаблюдение, атракции и др.

Община Петрич беше сертифицирана с приз от УНИЦЕФ „Община –приятел на детето”, така общината ни влезе в мрежата на световното семейство на общините –приятели на детето, с което се ангажира с въпросите на детското благосъстояние. „Когато виждам, как децата се радват, когато откриваме нови детски и спортни площадки, а те не са малко- през мандата изградихме 13 детски и 7 спортни площадки, очите ми се насълзяват, защото тяхната радост и благодарност от това, ме прави щастлив, каза Вельо Илиев в заключение на своя отчет.

Като предстоящо, което трябва да се свърши той подчерта изграждането на нов модерен градски парк. „Имаме работен проект, имаме осигурено финансиране, Петрич ще има градски парк в близките година и половина, ако нещата се развиват според очакванията ни „каза Вельо Илиев. Той открои още няколко важни неща, които предстоят да се направят –изграждането на пълен воден цикъл, изграждането на пречиствателни станции в селата и доизграждане на мрежите и съоръженията, цялостното обновяване на социалната инфраструктура, чрез създаването на комплекс от социални услуги, възстановяване и развитие на символа на Петрич „Гяур Галеси”, изграждането на земеделски пазар по проект, консервация, реставрация и експониране на НИМ „Самуилова крепост” –етап 2 по одобрен проект на Министерство на образованието.

След отчета на Вельо Илиев той бе официално награден за втори път от Лазар Лазаров, представител на престижното списание „Фондове, Програми, Проекти” с национален приз „Златно евро” и диплом. Призът се връчва за постигнатите високи резултати и принос при усвояването на средства от Европейския съюз. Златното евро е позлатено с 24 карата злато в монетния двор и е уникат.

В. Методиев

*Предизборна публикация

Купуването и продаването на гласове е престъпление

www.struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене