Германският предприемач Бертрам Ролманн: В страната липсват достатъчно кадри за нискоквалифицирана работа и именно в това отношение може да се даде шанс на бежанците!

В България все още няма достатъчно силно предприе- мачество, което да създаде достатъчно добри условия за развитие и работа, за да останат младите хора в стра­ната. Това беше един от ос­новните изводи по време на конференцията ,25 години в подкрепа на свободата в България“, организирана от фондация Friedrich Naumann.

Липсват достатъчно малки и средни предприятия, които да създават работни места, особено за младите хора и в по-малките селища, отчете Бертрам Ролман, генерален мениджър на Пирин-Текс, който работи в България от 1992 г. Другият основен проблем, който той отчете, е свързан с това, че много ком­пании работят в сивата ико­номика, които по този начин отнемат социалната сигур­ност на служителите им.

Едно от основните предиз­викателства в момента е да се откриват нови места с потенциал за икономически растеж. Ако в тях се създадат достатъчно възможнос­ти и съществуват механизми за развитие и иновативен ка­пацитет, то това би ги вдигна­ло над нивото на развиващите се пазари, отчете от своя страна проф. д-р Карл-Хайнц Паке, заместник-председа­тел на Борда на директори­те на Фонда за свободата Friedrich Naumann. Той от- беляза още, че това важи не само за България, но и за Европа като цяло, тъй като в региона се наблюдава тен­

денция към централизация.

Проф. Паке коментира, че вътре в самите страни, най-вече в периферията, трябва да има условия за ин­вестиции, които да ги правят по-атрактивни. В България е нужно добро правителство, тъй като инвеститорите тряб­ва да знаят, че макар и мал­ка държава, може да й се има доверие, че след няколко го­дини условията няма да се променят значително.

Проследявайки последни­те 25 години изпълнителни­ят директор на Института за пазарна икономика Светла Костадинова заяви, че през следващия четвърт век веро­ятно все още ще говорим за преход, а не за развитие и за растеж напред. Според нея обаче в този преход има мяс­то за върховенство на зако­на, за по-малко правителства и по-малка намеса от тяхна

страна, за по-отворен пазар и повече предприемачество.

Една от препоръките, кои­то Ролман отправи към дър­жавата, е за създаването на електронно правителство, така че да има възможно най-малко замесени лица при взимане на конкретно решение. По отнощение на актуалната тема за бежанска криза той сподели, че Бълга­рия има погрешно отноше­ние към ситуацията.

Той отбеляза, че в страната липсват достатъчно кадри за нискоквалифицирана ра­бота и именно в това отно­шение може да се даде шанс на бежанците. Ролман даде пример със собствената му кампания, където вече от година и половина работят няколко бежанци, децата им посещават училища в Гоце Делчев, а семействата им се интегрират.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене