Киев потъна в кръв, полицията разстрелва обкръжения Майдан

Протест-Киев

Минимум 18 загинали и почти 1000 ранени

Тежко въоръжени части за борба с безредиците „Беркут“ смазват с кръв продължилият три месеца протест в центъра на Киев. Жертвите от щурма са поне 18, ранените са поне 1000.

Очевидци разказват, че снайперисти стрелят директно по опитващите се да говорят на сцената.

От спешните отделения на болниците съобщават за опашки пред операционните, за хора с огнестрелни рани и избити очи, както и за извършване на спешни ампутации.

Опитът за среднощни преговори между президента Виктор Янукович и опозицията се провали.

Ето и реакциите на световните медии:

Украйна бе на ръба на гражданската война през изминалата нощ, когато бяха убити 20 протестиращи, а други 335 бяха ранени при кървави сблъсъци в украинската столица, пише Daily Mirror, цитиран от “24 часа”

Полицията за борба с безредиците щурмува лагера на антиправителствените протестиращи на централния площад Независимост, за да сложи край на продължаващата с месеци безизходица. Протестиращите запалиха барикади, за да създадат огнен щит, след като оказионният лидер Виталий Кличко ги призова да защитят базата си, заявявайки: „Няма да мръднем оттук”. По-рано той обяви, че преговорите с президента Виктор Янукович са се провалили. Протестиращите замеряха с петролни бомби стражите на реда, които използваха гумени куршуми и шокови гранати. Общо са загинали 28 души, включително седем полицаи и един цивилен минувач. Насилието се разпространи и в други части на Украйна, след като антиправителствени демонстранти щурмуваха и завзеха военна база в западния град Лвов. Полицията съобщава, че при атаката са ранени 30 военнослужещи, а петима са откарани в болница. Конфронтацията между украинците, които искат демокрация в европейски стил, и правителството, което си сътрудничи с Русия, ескалира в експлозия от насилие, което остави повече от 20 загинали и което може да запали отново конфликта между Запада и Изтока, който отдавна е погребан, коментира USA Today.

Държавният департамент на САЩ издаде предупреждение за американските граждани в украинската столица да останат по домовете си и да избягват местата на продължаващите сблъсъци. Хиляди полицаи,въоръжени с шокови гранати и водни оръдия щурмуваха протестния лагер в Киев след седмици на спокойствие, по време на които двете страни изглеждаха на ръба да намерят компромис. Украинската столица изпадна в хаос в нощта на вторник срещу сряда, след като полицията за борба с безредиците щурмува площад Независимост след най-смъртоносните сблъсъци от началото на антиправителствените протести, пише The Financial Times.

Сблъсъците продължиха до малките часове на сряда. По данни на лекари, работещи с протестното движение, жертва на насилието са станали най-малко 20 активисти. В същото време вътрешното министерство на Украйна съобщи, че са загинали седем полицаи. По-рано стражите на реда влязоха в сблъсъци с хилядите протестиращи, докато се опитваха да ги прогонят от площада, използвайки водни оръдия и бронетранспортьори след часове на улично насилие около сградата на парламента. Антиправителствените протестиращи окупираха административни сгради в Западната част на Украйна. Възобновеното насилие, което идва след месец на относително спокойствие, е поредното развитие в конфронтацията, която започна в края на ноември, след като Янукович се отказа от подписването на широко обхватно споразумение за интеграция с ЕС и вместо това се обърна към Русия. Най-лошото насилие в Украйна, откакто получи независимост през 1991 г., избухна в центъра на Киев във вторник. Властите съобщават за най-малко 20 убити, след като сблъсъците между антиправителствените демонстранти и полицията станаха повод за силите за сигурност да атакуват лагера на опозицията на площад Независимост. Бушуващите пламъци от горящите палатки и барикади може да унищожат перспективите за ранен компромис между подкрепяното от Русия правителство на Виктор Янукович и прозападната опозиция, коментира The Washington Post.

Не е ясно коя от страните започна насилието, което дойде само дни след като споразумението за амнистия уталожи напрежението в столицата. Вината за политическия провал обаче лежи на Янукович, коментира изданието. След като се съгласи да преговаря с опозицията за нов премиер и кабинет на министрите, които да са приемливи за двете страни, той се изтегли от преговорите след споразумението за амнистията от миналата седмица. В понеделник депутати от партията на президента блокираха опит на опозицията да внесе предложение за промяна в конституцията, която ще намали правомощията на държавния глава. Това изглежда предизвика гневна реакция сред симпатизантите на опозицията с десни възгледи, които бяха по улиците на Киев във вторник. Правителството отговори с ултиматум до 18.00 часа да се прекрати вълнението, след което разположи полиция за борба с безредиците, която щурмува лагера на опозицията.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене