Магистрати и полицаи бяха отличени в конкурса „Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж“

Заместник-кметът по европейските проекти и програми Зорница Кралева и и посланикът на Италия – Н.Пр. Марко Контичели наградиха магистрати и полицаи в конкурса „Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж“. Конкурсът се организира в Благоевград за седма поредна година в памет на италианския магистрат Джовани Фалконе. Негови организатори са Общинският съвет по наркотични вещества, с подкрепата на община Благоевград и посолството на Италия. Церемонията се състоя в зала „22 септември”.

Falkone-2„За мен е огромна чест от името на кмета на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов да присъствам на конкурса, носещ името на едно от най-значимите лица в борбата с престъпността и отстояване на справедливостта – Джовани Фалконе. Бих искала да прочета приветствие от името на кмета д-р Камбитов. Искам да благодаря на всички органи и служители на реда, които ежедневно се грижат за нашата безопасност и рискуват живота си в името на едно по- добро и спокойно бъдеще за нашите деца“, каза по време на церемонията зам.-кметът Зорница Кралева.
Гостите на церемонията бяха поздравени с изпълнения от ансамбъл „Пирин“ и дамски хор от Драма, Гърция. Присъстващите в зала „22 септември“ имаха възможност да се запознаят от близо с живота и делото на Джовани Фалконе, чрез филм в негова памет.

Falkone-4Награда за цялостен принос в борбата с корупцията и организираната престъпност беше присъдена на Моника Луиза Маковей- бивш румънски министър на правосъдието и настоящ член на Европейския парламент. Награда за цялостен принос в борбата с организираната престъпност и работа с международни екипи беше дадена на Василе Костеа – Главен комисар, началник на служба „Борба с трафика на наркотици“ към Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ в Румъния. Корнел Вишою, който е пълномощен министър, заместник-ръководител на Посолството на Румъния в България пък беше награден за цялостен принос в борбата срещу разпространението и употребата на наркотици. Сред наградените магистрати бяха Калин Асенов Стоилов – прокурор в Районна прокуратура Перник, Петър Александров Петров – прокурор при Районна прокуратура Монтана, Георги Тодоров Чинев – прокурор в Окръжна прокуратура Бургас. По време на церемонията бяха наградени и полицейски служители. Голямата награда – плакет и грамота беше присъдена на Стоян Темелакиев – заместник-директор на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“. Грамоти получиха още 12 полицейски служители.
След церемонията по връчване на награди бяха положени цветя пред паметната плоча на Джовани Фалконе, която се намира при Съдебната палата в Благоевград.

Falkone-3

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене