Европейска екскурзия за учениците от СОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – Дупница

Ученици от СОУ „Паисий Хилендарски – Дупница“ гостуваха на Сесар Аха Мариньо – съветник по образователните въпроси на Посолството на Кралство Испания в България.

Сесар Аха Мариньо посрещна учениците пред Националната художествена галерия в София и ги покани да разгледат експозицията „Вечното търсене“ на Пабло Пикасо. За творчеството на Пикасо подробна беседа изнесе учителят по изобразително изкуство Явор Виделов.

След изложбата учениците посетиха Представителството на Европейската комисия в България, където доброволци от младежкия екип „Европа“ ги запознаха с основни европейски политики, с функциите на Европейския съюз, показаха презентации по образователни въпроси, касаещи обмена на ученици и студенти по програмата „Еразъм+“. Представиха им и програмата „Евроскола“, чиято цел е да насърчава най-младите европейци да опознаят Европейския парламент, да се „включат“ чрез симулирани заседания в работата му и дори да „гласуват“ неговите резолюции. Чрез нея ученици от училища във всички страни-членки на ЕС прекарват един ден в Европейския парламент в Страсбург, където участват в симулация на неговата работа, разискват и разиграват гласуване по въпроси от интерес за Европейския съюз в рамките на „Младежкия европейски парламент“.

Учениците от СОУ „Св. Пасий Хилендарски“ гостуваха и в Отдела по образователните въпроси на Испанското посолство, където бяха запознати с неговата работа и възможностите, предоставяни от библиотеката му. Г-н Аха изтъкна предимствата на СОУ „Св. Паисий Хилендарски“ като едно от 11-те училища в България, включени в Споразумението между министерствата на образованието на Република България и Кралство Испания относно организацията на учебния процес в испанските паралелки.

Екскурзията бе финансирана от Представителството на Европейската комисия в България.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене