Днес евреите посрещат 5776 година

Развлечения Евреите по цял свят тази нощ ще вдигнат наздравица по случай настъпването на Новата 5776 година.

Еврейската година се брои от „сътворението на света“. Понеже месеците в еврейския календар са лунни, от 29 или 30 дни, трябва да се навакса закъснение спрямо слънчевата година. Това закъснение от 11 дни годишно се компенсира на всеки З години с един добавъчен месец. Тъй като еврейския календар е лунен, празниците започват от вечерта със залеза на слънцето. По тази причина на иврит се наричат Ерев Рош Ашана, каквато е днешната вечер. Утре пък е Първият ден на 5776-ата еврейска нова година и започва с месец Тишри.
Началото на годината започва с Рош Ашана, Нова година – рожден ден на сътворението на света, когато всяко създание бива подлагано на съд. „Десетте страшни дни“ между Рош Ашана и следващия празник Йом Кипур символизират силата на разкаянието и на Божието милосърдие. Еврейската Нова година се променя в зависимост от лунния календар, но се отбелязва в началото на есента.
Рош Ашана се празнува 2 дни. В следобеда на първия ден се извършва молитвата ташлих (в превод да изхвърля). Излиза се на място, където има течаща вода или река и се изхвърлят условно лошите неща, сторени през изминалата година – ритуал, запазил се отпреди хиляди години. / dailypress.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене