ВИДЕО: Неврокопският ансамбъл за народни песни и танци бе гост на празника на Чипровци

Празнична програма, с участието на Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци и известния сръбски изпълнител, Мирослав Илич, се проведе на традиционния празник на община Чипрвци, посветена на отбелязването на 360 години от рождението на Георги Пеячевич – водач на чипровското възстание от 1688г.
Нашенци представиха едночасова програма, с която очароваха местната публика. Част от изпълненията на ансамбъла  накараха тя да изпадне във възторг.
На гостите от Гоце Делчев бе предоставена възможността да посетят „Чипровския манастир”, намиращ се на 1 км от местността.

Програмата на празника бе открита с базар „Произведено в Чипровци”. На централния площад се оформиха сергии, на които жени предлагаха домашно сварени сладка от горски плодове, малки пана, изтъкани с техниката на чипровските килими, собственоръчно изработени сувенири. В някои от щандовете разточват кори и предлагат пряско изпечени баници с козе сирене и масло.

След обяд в града започна международна научна конферениця, посветена на Георги Пеячевич, водач на въстанието от 1688 година. За недооценения национален герой, от чието раждение се навършват 360 години, говори проф. Пламен Павлов. Гости на конференцията бяха Силвия Лучевик от художествената галерия на Осиек и Ясмина Найер, директор на музея в град Нашице, Хърватия. В тази страна намират убежище много от въстаниците след потушаването на бунта, сред които и наследници на Георги Пеячевич.

Програмата на празника продължи с откриване на спортен конплекс – стадион с басейн, излет по екопътеката „Деяница”. Концерт на Неврокопският ансамбъл „Гоце Делчев”. Специлен гост на празника бе и сърбският певец Мирослав Илич.

На другия ден празника продължи с откриване на паметна плоча на Васил Левски и  Панайот Хитов и  посещение в Гушовския манастир.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене