Трето издание на празника „С любов и вяра в общите ценности“ в Белица

За трета поредна година Белица се превърна в събирателно място на обичаи, музика, фолклор и всенародно веселие.

Празникът „С любов и вяра в общите ценности“, организиран от община Белица, събра хиляди гости и посетители, много от които преоткриха Белица като град стожер на непредходни традиции и послание във времето. Участие взеха повече от 400 самодейци и изпълнители на народни песни и танци от България и Северна Македония.

Тазгодишното, трето поред,  издание на празника на община Белица „С любов и вяра в общите ценности“ бе посветено и на юбилейната 50-а годишнина от обявяването на селището за град. Преди празничната програма кметът Радослав Ревански преряза лентата на изградените фонтани и обновения площад на Белица и откри Център за социална рехабилитация и интеграция. Участниците в дневната програма от България и Северна Македония потопиха в историята на родните традиции около 4 хиляди жители и гости на общината, събрали се на централния площад. Двойният празник събра на едно място разнообразието на народните песни, танци, музика и обичаи, пресъздадени от самодейците на 23 колектива и много индивидуални изпълнители.

„За нас е важно празникът да остане емблема за община Белица“, сподели кметът Радослав Ревански. „Да остане една безусловна привързаност, която не може да се опорочи за нищо на света. Майка, родила история, дала живот на културата и човечността, определила смисъла на всяко лично и обществено съществуване, майчино чувство на топлота, на принадлежност, на сплотеност и на близост“, подчерта Ревански.

Във вечерната програма известната мъжка фолклорна група „Огражденска четворка“ и фолклорният  ансамбъл „Гайтан“ накараха присъстващите да заиграят дълги хора. Бяха получени многобройни поздравителни адреси до кмета Радослав Ревански, жителите на Белица и общината. Сред тях – от президента на Република България Румен Радев, от председателя на Националния съвет на БСП – Корнелия Нинова, от Мустафа Карадайъ – председател на ДПС и др. БНР

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене