Кристина Попова: Няма да допуснем секти в сърцето на Неврокопска епархия

  1. Г – жо Попова, обръщам се така официално към Вас в качеството си на лидер на ВМРО – Гоце Делчев. Миналата седмица нашият сайт www.toppresa.com пръв и единствен разкри новото „нашествие“ на Свидетели на Йехова в град Гоце Делчев. Приемете това наше интервю и като сигнал към вас в качеството Ви на политическо лице и представител на парламентарно представена партия. Какви действия да очакваме от ваша страна?

През последните две години, откакто съм поела отговорния пост като председател на структурата на Организацията в град Гоце Делчев, смея да твърдя, че ВМРО се наложи и утвърди като единствената патриотична и националистическа политическа партия в града. Това доказахме с остри реакции и предприети действия срещу опитите за посегателство над българския национален интерес.

Една от тези каузи бе и продължава да бъде борбата срещу сектите и в частност „Свидетелите на Йехова”, която заегна града ни.  Бих искала в ретроспекция да дам отчет пред гражданите за случилите се действия миналата година през август, последвали от някои по-малко известни на публичното пространство тази година.

Както вече е известно, в съвместна инициатива с редакцията на Топ Преса, както и с останалите медии, отразили ни подобаващо, бе инициирана подписка през месец август миналата година. Още веднъж искам да благодаря на цялата общественост в град Гоце Делчев за мощния отпор срещу сектантите. Може би, вторият запомнящ се по многобройност след протеста срещу строежа на джамия в града. Успяхме да включим и Българската православна църква в борбата. Лично Негово Високопреосвещенство Неврокопският Митрополит Серафим даде изявление пред вашата медия, в което ангажира църковната институция да разгласи сред миряните опасността от сектата. Църквата участваше активно в събирането на подписката срещу Йеховистите.

Резултат постигнахме – сектата напусна града за известно време. По-големият успех обаче отдавам на факта, че Неврокопчани доказахме за пореден път, че сме достатъчно будни и гражданското общество е факт.

Събраната подписка внесохме при кмета, които трябваше да я изпрати в Дирекция Вероизповедания и да направи постъпки пред Софийски градски съд, с искане за прекратяване на дейността на Йеховистите в Община Гоце Делчев. За съжаление нямаме информация обаче това да се е случило.  Тоест – ние си свършихме работа, но тя не беше довършена от кметската институция, в чиято юрисдикция попада. Надявам се след 25 октомври да излъчим кмет и ние сами да я довършим.

През месец януари тази година получихме информация, че Йеховистите са насочили дейността си в циганската махала в града, имаше дори жалби от родители на малолетни деца към Прокуратурата, в които се споменаваше за опити от страна на Йеховистите да привличат малолетните на свои сбирки. Тук искам да изкажа и благодарности и към ДАНС Гоце Делчев и полицията за влизането си в правомощията и оказаните максимални усилия и подкрепа в битката на Гоце Делчев срещу нередностите, извършени от страна на сектата. Питате какво ще предприемем? Нов протест ще има – но този път пред Общината, за да поискаме отчет – какво се случи с гражданската подписка и защо няма постъпки пред Софийски градски съд.

2.Не е ли време да се създаде политически дебат и ново решение за легитимността на тези „сектанти“ както ги наричате и вие и обществото?

Наричам ги „секта”, защото спрямо моята религия – православното християнство – те са точно такива.  Колкото до политическия дебат – ВМРО води неспирна война с тази, както и с други секти в цялата страна. Срещаме стена навсякъде, защото проблемът е в закона. Тоест – законът пази сектите, те са легитимни и Дирекция Вероизповедания е така да се каже с вързани ръце – при това – въпреки протестите в цялата страна, въпреки събираните подписки, въпреки нестихващото недоволство на гражданите по места.

Тъй като през тази една година на местно ниво направихме всичко възможно по законов път, казвам го с цялата отговорност – всичко възможно, за да им покажем, че са нежелани в града ни – през подписка, протести, сигнали в полицията, в прокуратурата, в службите..резултатът е, както вие заснехте, че те пак са тук.

В качеството ми на сътрудник на депутата  от Патриотични Фронт Атанас Стоянов, заедно с неговата пълна подкрепа, с подкрепата на юристи и граждани, започваме инициатива за изменение и допълнение на закона за Вероизповеданията. Убедихме се, че друг път няма.

3. Виждате ли общ фронт с други партии и организация в борбата ви със Йеховистите?

 

С един проект за закон, ако той не бъде подкрепен от останалите политически сили -няма как да успеем да промени статуквото. В едно се убедих за краткия ми политически опит – във всяка партия, без значение от цвета и самоопределянето ѝ, има истински българи патриоти. Дори да са единици, ще работим с тях. Тук изключвам, разбира се ДПС.

Но трябва да се посочи, че дори сама се съмнявам в приемането на подобни изменения в закона, които да бъдат рестриктивни спрямо сектите. И ще ви кажа защо. Това са много богати организации и структури, които са разпрострели лобистките си пипала по всичките етажи на властта. Разбира се, ние сме длъжни да опитаме и се надявам на повече граждански натиск спрямо народните представители по темата. Само чрез граждански натиск ще получим необходимия резултат.

4.Имате ли план – програма и за хората които вече са паднали жертва на Йеховистите?

 

Успяваме да следим обстановката в Гоце Делчев и бих казала, че за сега няма подобни случаи. Притеснява ме лично опитът им да работят с малолетни и призовавам Прокуратурата да се отнесе сериозно по темата и да обърне внимание на постъпилите жалби. Тук разчитам на правораздавателните органи.

5.Имате ли информация за позиционирането на Йеховистите в град Гоце Делчев, ползват ли се от някаква закрила, някакво финансиране…

 

Позиционират се на градския пазар, а в последно време са засилили обиколките си из домовете и по улиците на самия град. Не бих казала, че се ползват със закрила в Гоце Делчев, по-скоро се възползват от дълбоко заспалите институции.

Колкото до финансирането на „Стражевата кула”, както още са известни, тази организация разполага с огромни средства. В САЩ, въпреки че произхождат от там, са правени невиждани по мащабност  протести срещу тях.  След създаването им през 1876 година се превръщат в икономическа сила, която простира пипалата си по целия свят.

6.Какво е вашето послание към жителите на град Гоце Делчев, които вече са атакувани или ще бъдат атакувани от Свидетелите на Йехова?

Няма да допуснем секти в сърцето на Неврокопска епархия. Неврокопчани вече са на щрек. Призивът ми е да не се поддават на никакво влияние – било то на безплатен обяд, парични помощи и други. И помнете – никой няма право да ви натрапва чужда религия, да ви тормози в дома ви по какъвто и да е повод, дори да поставя в пощенската ви кутия брошури!  Моля, при подобни случаи гражданите да се обръщат незабавно към Районното управление с писмени жалби и сигнали на телефон 112.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене