Жители на Бобошевско настръхнаха: Болната от бруцелоза овца още не е евтаназирана, а заразата е опасна и за хората

Директорът на РЗИ – Кюстендил д-р Златко Величков е разпоредил да се вземат кръвни проби на всички, които са били в контакт със стадото на Иванка Натина в село Вуково, община Бобошево, в което беше констатирана болна от бруцелоза овца.

“Получих доклад от Агенцията по храните в Кюстендил във вторник. Разпоредил съм да се извърши необходимото при такива ситуации”, заяви вчера по телефона за „Струма” д-р Величков.

Наш репортер отиде на място във фермата, която се помещава в бившето ТКЗС в селото. Собственичката не беше там, а животните – около 20 овце и няколко свине майки с малките, не бяха пуснати на паша.

„Болната овца все още не е евтаназирана въпреки заповедта на директора на БАБХ, но и не е и в обора. Животното е някъде в полето, където е оставено, след като собствениците разбрали, че е болно, и не го прибрали, за да не зарази останалите”, съобщиха хора, близки до собственичката на фермата.

Кръвни проби са взети от овцете и свинете във вторник, а утре, за да се установи на 100% дали няма други заболели овце от стадото, ще бъдат взети повторни.

Жители на малкото селце, които са петдесетина души, заявиха, че са вдигнали ръце от непрекъснатите набези на свинете от фермата, които са пуснати свободно по полето и унищожават реколтата им. След като се разбра, че едно от животните във фермата е болно от бруцелоза – болест, опасна и за хората, в селото напрежението ескалирало.

Христо Спасов, който живее в селото и се грижи за 90-годишната си майка, сподели пред репортер на “Струма”: “Свинете на Явор Бошикьов унищожават реколтата ни. Стадото с болната овца е негово. Бях засадил 70 фиданки орехи, свинете ги съсипаха. Вчера на съседката са изровили зеленчуковата градина и са унищожили всичко, което все още не е обрано. Водим война с него от няколко години. В началото на тази година свинете бяха изровили гробището в селото. Правихме подписки, подавахме жалби в полиция, прокуратура, къде ли не, но от никъде няма реакция.

Във вторник пристигнаха хора от Кюстендил във фермата. Имало болно животно. Ние се страхуваме да не се заразим. Вярно, в нашата махала постоянно живеем 6 човека, но ни е страх. Никой не може да се справи с Бошикьов. Фермата е регистрирана на името на съпругата му Иванка, но той върти нещата. Надявам се, след като се разбра, че има болно животно във фермата му, институциите да обърнат внимание и на жалбите ни”, заяви Христо Спасов.

В съседното село Скрино фермер отглежда 300 овце. В друго съседно село има ферма с над 1000 крави, за които е потенциално опасно да пипнат бруцелоза. Пасищата на селата са близо едно до друго и има опасност от разпространение на болестта, коментираха специалисти, които помолиха да не се цитират имената им, притеснени да не ги сполети участта на П. Дангов и да бъдат уволнени.

В село Вуково местните жители отглеждат общо 11 кози. Те също ще бъдат изследвани.

НАТАЛИЯ ПЕТРОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене