25 деца от петричкия клуб „Млад планинар“ покориха връх Мусала

Млади планинари от Петрич изкачиха безпроблемно връх Мусала. Това бе най – сериозното предизвикателство на 25 деца от южния град. Ръководители на групата деца бяха Иван Траянов, Гергана Сандъкчиева, Евгени Симонски и Георги Самарджиев, информира Община Петрич. Младите планинари имаха и уникалния шанс да наблюдават падащи звезди.

Ето какво разказа след завръщането на групата Гергана Сандъкчиева, една от ръководителките.

,,Е, това беше незабравимо изкачване и незабравимо слизане. Групата ни тръгна от град Петрич много ентусиазирана, предстоеше ни изкачване на най – високия връх в България и на Балканите. Изкачването започнахме от Боровец до връх Ястребец с кабинков лифт. Пътуването с лифта покрива разликата в надморската височина от над 1000 метра и по този начин си спестихме около 3-4 часа дълъг и труден преход. От Ястребец тръгнахме по маркираната пътека до хижа Мусала. Пътеката е полегата без стръмни участъци. Тя пресича хълма Маркуджик и за час достигнахме до хижа Мусала. Хижа Мусала е една от най-старите хижи в България. Разположена е на 2389 метра надморска височина. Там групата ни направи близо час почивка, наслаждавайки се на заобикалящата ни красота. От тук до заслонът „Леденото езеро“ вървяхме около 2 часа. Пътеката е чиста, много добре маркирана и започва от северната страна на езерото, което се намира до хижата и е едно от Мусаленските езера. След около час стръмно изкачване стигнахме до красивото „Алеково езеро“, което носи името на основателя на туристическото движение в България – Алеко Константинов. На около час път от езерото се намира заслонът „Леденото езеро“/“Еверест“/, който е идеално място за почивка и нощувка.

Заслона се намира на 2709 м надморска височина. Да нощуваш там е истинска приказка. А за наш късмет успяхме да видим и така чаканите падащи звезди. Заслонът е много уютен и със сигурност ще го посетим отново. На сутринта небето бе кристално чисто. Хапнахме набързо и атакувахме връх Мусала. Започнахме със стръмна пътека. Студено е и духа вятър, а високите върхове ни пазят. Тук-там се виждат преспи останали от зимата. Ние вървяхме по лятната маркировка. Пътеката на места бе доста тясна. Близо час катерене и бяхме на върха. Накрая трудности нямаше. Никой не се оплакваш. Успяхме! Изкачихме го! Ние сме на върха, това чувахме от всяко дете, успяло да намери обхват и да сподели чувството със своите близки. Усмивките не слизаха от лицата на децата. Голяма бе и радостта на Юлиана Белниколовска която е на 8 год. Това бе първия и поход с „Млад планинар“ и успя да изкачи първенеца на Балканите. Гледките отстрани не могат да бъдат уловени с малък фотоапарат, а думите, които ми трябват сега, просто ги няма. Запечатахме момента със снимки, пихме чай в метеорологичната станция, взехме си печатите и след около час почивка тръгнахме обратно, но този път по билото на Рила. Избрахме маршрут от вр. Мусала- вр. Алеко -вр. Ястребец. Гледките бяха удивителни. Планината е толкова величествена, просто е вечна. Ходехме по камъни, скали и много малко по пътека. Изкачихме и Безиеменния връх 2792 м., и вр. Алеко 2713м. и двата в непосредствена близост до Мусала. Беше невероятно. Това е другият път за върха, който не се използва много, защото е доста тежък, но ние успяхме, разказа с вълнение Гергана Сандъкчиева.

Групата бе водена от Иван Траянов и неговия екип- Гергана Сандъкчиева , Евгени Симонски и Георги Самарджиев. Накрая горещо препоръчваме на всички едно такова приятно изживяване, каквото е изкачването до връх Мусала. Не е чак толкова сложно, но е много приятно и зареждащо.

Разбира се, трябва да се направи съответната подготовка като проучване на маршрут, прогноза за времето и набавяне на екипировка, но хубавите гледки, езерата, чистият въздух и положителните емоции си струват усилията, категорични бяха ръководителите на групата.

25 деца от петричкия клуб „Млад планинар“ покориха връх Мусала снимка 1

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене