„Легендите оживяват”: В Неврокопско са най – сърцатите хора!

Както може би някои от вас знаят, групата „Легендите Оживяват“ обикаляхме из Южна България в търсене на легенди и предания. За тези десет дни изминахме 2500 километра на автомобил и се срещнахме с изключително интересни и запленяващи личности. За пореден път се убедихме, че нашата мила България е наистина невероятна и е наш дълг да пазим природата и да съхраняваме традициите й.

Искаме да се извиним на хората, които ни писаха, изявявайки желание да отидем и до техния край, но просто за десет дена нямаше как да обиколим цяла Южна България. Именно затова планираме в близките месеци да се върнем на местата, където не успяхме да си свършим работата, а живот и здраве, ако тази поредица бъде на ниво, да направим същата и за Северна България. Сега предстои основната част от работата – сглобяването на целия видео материал, който събрахме в клипове, така че съвсем скоро поредицата да е готова.

Ден 1 –Тръгнахме от София към 9 с малко закъснение. Устремихме се към Дупница, където получихме инструкции да посетим село Червен брег и град Сапарева баня.

Ден 2- Сутринта рано тръгнахме от Кюстендил и се устремихме към село Невестино, където е и прочутият Кадин мост.

Ден 3- Рано сутринта потеглихме от Благоевград към Кресна. Минахме през село Ощава, след това се запътихме към Мелник, където прекарахме и по-голямата част от деня. Мелничани ни упътиха към бившия кмет на града Яне Пашов. Той ни заведе на една от най- високите точки на Мелник, и ни разказа преданието за възникването на града, което той нарече „Истинската легенда за Мелник”. Зад камера той ни запозна с подробности около живота на редица комити, сред които Яне Сандански и Гоце Делчев. Обещахме му, че ще се върнем отново, за да запишем още от историите му. Вечерта спахме в гр. Гоце Делчев, като тук е моментът да благодарим на община Гоце Делчев, която осигури нощуването ни за две вечери.

Ден – Бяхме решили този и следващият ден да посветим изцяло на района около Гоце Делчев. Около 9 часа се отправихме към град Хаджидимово. Там местния краевед Александър Косаков, който е автор на книги за легенди, ни разказа наистина интересни неща. След това се качихме до Делчево – панорама, откъдето  виждате на снимката. Кметът Иван Панайотов ни разказа легенди за самодиви, дракони и за основаването на селото. Денят завърши в село Ковачевица, където преданията са свързани с прогонването на османците и ни бяха разказани от местен хотелиер. Останалото пазим в тайна, за да запазим любопитството ви до издаването на поредицата от клипове.

Ден 5- Денят започна повече от добре, макар да не знаехме какво предстои. Сутринта рано се отправихме към село Тешово, близо до град Хаджидимово. Селото ни изненада с интересни и автентични къщи, а жителите му ни разказаха интригуващи легенди и предания за името на селото и църквата.

Костандин Киримов, който е бил дългогодишен учител във вече несъществуващото училище и кмет, ни запозна с изключителни истории. След това отидохме в село Долен, което е на около 20 километра от Гоце Делчев. Именно оттам е и снимката. Жената облече специално за заснемането типично доленска носия, също така и пя пред камерата ни. След това имахме план да заснемем легендата за Дяволското гърло, но за наше голямо нещастие една от колите ни се развали сериозно. Бяхме принудени да я оставим в сервиза в село Борино и да нощуваме там. Заради това изгубихме доста време, което за щастие, успяхме да наваксаме.

„Легендите оживяват“ е първата документална поредица на сдружение „Българска история“, разказваща тайнствената и вече чезнеща история на българския народ. Проследявайки непознатите легенди и предания от малки махали, през пустеещи села, до големи градове, епизодите създават един общ и изчистен поглед върху народните творчество и вярвания, съхранили се през вековете във всички краища на нашата родина.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене