„На кафе” празнува 10 години в ефира на Нова

10 години На кафеС над 2 000 епизода и над 6 000 часа жив ефир зад гърба си,

днес предаването е синоним на професионализъм, новаторство и лидерство

Гала

17 февруари 2014 г. София. Най-успешното женско предаване „На кафе” днес празнува своя 10-и рожден ден в ефира на Нова. Всичко започва през 2000 г., когато се излъчва първият епизод. „Не бях спала цяла нощ. Чудех се с какво ще запълня цели 3 часа предаване”, спомня си Гала. „Не бях на себе си от притеснение. Беше невероятен шок”.

Гала1

Години по-късно, чаровната водеща признава, че притеснението не е толкова голямо, но предефирната треска продължава да съществува. И си пожелава това никога да не се променя, защото „ако го няма трепетът и вълнението, ако всичко е спокойно, нещата може да не се получат”, добавя тя. Днес първото женско предаване в българския ефир празнува своя 10-и юбилей (форматът е на екран в годините 2000-2005 и 2009-2014). Десет години неизменна част от програмата на Нова, то с право може да бъде наречено еталон и безспорен образец за това как се прави успешен женски формат. „На кафе” е категоричен пионер по множество показатели – през годините успява да се утвърди като предаване, което забавлява, изповядва, помага, образова, преобръща нагласи, разчупва стереотипи, ангажира се с каузи и променя живота на хората. Регулярно екипът и Гала постигат изключително добри резултати, като през изминалата 2013 година те достигат дори рекордни стойности.

„На кафе” е предаването, което превърна благотворителността и социалната отговорност в една от основните си мисии. Гала и екипът на шоуто бяха първите, които повдигнаха темата за аутизма и доказаха, че той може да се лекува – показаха го с историите на деца, които успяха да се излекуват пред очите на зрителите. „На кафе” помогна на малкия Виктор да се пребори с тумора, като му осигури лечение с кибернож; събра пари за закупуването на транспортен кувиоз за Майчин дом и спомогна за закупуването на втори. Регулярно предаването се ангажира с множество благородни каузи, а самата Гала е била лице на над 50 благотворителни инициативи.

В студиото на „На кафе” за първи път се обръща внимание на теми, важни за здравето не само на възрастните, но и на децата – дискусии за ролята на ваксините, вредите от микровълновите лъчи, ползите на хималайската сол са само малка част от примерите в тази насока. За първи път зрителите на „На кафе” стават свидетели на раждане на живо в ефир. За първи път предаването повдига завесата над различни процедури в пластичната и естетична хирургия, като част от тях се случват на живо в студиото. За първи път екипът въвежда постоянни рубрики с кореспонденти от Ню Йорк и Париж, провежда мащабни риалити проекти като част от предаването и въвежда скайпа като канал за кореспонденция в национален ефир. С цялото разнообразие от теми, рубрики, гости, проекти, кампании и цели събития, случвали се на живо пред очите на зрителите, в продължение на 10 години „На кафе” се утвърждава като безспорен синоним на професионализъм, новаторство и категоричен лидер.

„Виновен” за това е предимно дамският екип на предаването, един от най-всеотдайните и безспорно доказали се в професията. Освен високия професионализъм, друга негова отличителна черта е чувството на семейна принадлежност и усещането, че макар и с цената на много труд, всички те истински се забавляват.

„За мен „На кафе” е другият мой живот”, признава водещата Гала. „Пожелавам на себе си и на целия екип да продължаваме да правим предаването по най-добрия начин, който съвпада с очакванията на зрителите, и да поддържаме онзи трепет и вълнение, с които поставихме началото през 2000-та година”.

 Любопитни факти от историята на „На кафе”

Първите гости: Кристина Димитрова и Андрей Баташов са първите, които през 2000 г. прекрачват прага на студиото на „На кафе”

Превъплъщенията на Гала: в името на предаването чаровната водеща е влизала в какви ли не роли и превъплъщения: била е ковач, леяр, хлебопекар, боклукджия, продавала е плодове и зеленчуци на сергия… водила е дори с ролки на косата и по пижама. И още – варила е ракия, карала е трактор, стреляла е с оръжие, играла е ръгби и кърлинг, качвала се е на симулатор на пилотна кабина, водила е под вода… и без притеснение, влиза в женския затвор в търсене на вълнуващи човешки истории

Винаги преди ефир: задължителният ритуал на Гала преди всеки ефир е да се прекръсти

Гостите: освен множество гости и представители от всички сфери на обществения, културен и политически живот, в студиото на „На кафе” са влизали и разнообразни представители на животинския свят – от познатите крави, кучета, овце, магарета и коне до по-екзотични като змии, тарантули, орел, тюлени и дори камила

На всеки километър: репортерите на „На кафе” са предавали на живо от какви ли не места – от връх Вола, от въздух, от пещера, от контролната зала на АЕЦ Козлодуй, от открито море, под вода и дори куриозни локации като… макет на дебело черво.

VIP присъствие: в откровена изповед пред Гала са заставали VIP имена като Памела Андерсън, Парис Хилтън и един от най-известните британски актьори – Бен Крос, който откровено признава в ефир: „Гала е по-красива от холивудска звезда”

Екипа На кафе

Рекордите: най-дългото предаване на „На кафе” продължава цели 6 часа без прекъсване. Поводът е сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън, когато коментатори в студиото и множество директни включвания с кореспондента на Нова от Лондон Галя Щърбева правят зрителите свидетели на едно от най-важното събитие в съвременната история на Великобритания. Най-дълго просъществувалият декор е настоящият – Piazza de Gala, решен в стилистиката на автентична италианска пиаца. Не случайно, за неговото откриване се пресъздава атмосферата на истински оживен площад – с мажоретки, циркови артисти, музиканти и над 50 други гости.

Цифрите: представен в цифри, 10-ият юбилей на „На кафе” изглежда по следния внушителен начин: над 2 000 предавания и над 6 000 часа жив ефир.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене