Бизнес новина от Благоевград! Байрактарски превръща „Аско Деница“ в китайски мол

Поредният си бизнес удар реализира известният благоевградски предприемач Валери Байрактарски. Преди дни той парафира сделка за наем на купената от него бивша мебелна къща в квартал „Грамада“ за срок от 7 години. „Наемателите са китайци, които от 15 години имат бизнес в България, идваха няколко пъти, огледаха помещенията, харесаха местоположението и си стиснахме ръцете”, обясни пред „ Струма“ Байрактарски. „Китайските инвеститори ще разположат търговската си площ върху почти 2000 кв.м. И ще продават вътре буквално „от пиле мляко“,  както е изразът,  каза благоевградчанинът. Новият магазин трябва да отвори врати  малко преди новата година.

Не е изненада  и фактът, че договорът за наем между него и китайците е  точно за 7 години, той като, откакто е проходил в бизнеса, Байрактарски буквално е запленен от числото 7. Със седмици са  двата му  мобилни телефона, двата джипа, а всеки търг, на който се явява, неизменно дава оферта, завършваща на  поне три повтарящи се седмици. Валери Байрактарски, който е собственик на фирмата за строителни материали в областния център на Пиринско „Байрак“, стана притежател на легендарния соцмастодонт – Мебелната къща в кв. „Грамада“, през януари тази година. Той я купи на публична продан от съдебен изпълнител, търпеливо изчаквайки цената й от 1 729 306 лв. през 2011 г. след няколко неуспешни търга и липса на всякакъв интерес от страна на потенциални купувачи да падне на 1 050 000 лв.

Къщата, известна още и като „Аско Деница“, представлява едноетажна сграда, проектирана и построена през 1982-1985 г., с площ от 6436 кв.м. След раздържавяването тя премина през няколко собственици и бе обект на дълги съдебни спорове. През годините в нея имаше магазин за бяла техника, за промишлени и хранителни стоки, но преди няколко години бе окончателно опразнена от последните си собственици – арабска фирма, която купи сградата от пернишкия енергиен бос Христо Ковачки след фалита на позиционирания му в Благоевград хипермаркет „Европа“.

В един момент, преди Байрактарски да я придобие,  сградата представляваше само външни стени. Стъклата й бяха изпочупени, вътре имаше купища боклуци, сред които явно са преспивали бездомници, измъкнати  бяха всички кабели и стълби, които водеха към висящия втори етаж, нямаше го всъщност и самия етаж.

Извън основната дейност на фирмата си, В. Байрактарски е популярен в Благоевград с многобройните си бизнес начинания и упоритост, заради която с право му се носи славата на един от най-успешните бизнесмени. През 2008 г. с оферта от 577 777.77 лева той спечели тайното наддаване на Министерството на отбраната за един от най-ценните държавни имоти в Благоевград – помещение от 78 кв.м срещу мол „Ларго”, за който се бориха 23-ма паралии, и го превърна в заведение. После купи за 4 млн. лв. бившето предприятие „Кремиковци” в град Рила, сега „Рила СНМ”, където започна да произвежда кофи за боклук и да ги дистрибутира по цялата страна. За да уплътни мощностите на предприятието, се захвана и с производството на блиндирани врати, каси за оръжие и каси за пари, метални решетки и други изделия.

Заедно със завода благоевградският бизнесмен взе и 30-местната ведомствена почивна станция в местността Елешница под Рилския манастир. Преди 2 г. поиска за 780 000 лв. да купи старата автогара в Благоевград, но в последния момент изненадващо се отказа и тя стана собственост на софиянци.

В последните години, когато страната ни все е в криза и бизнесмените фалират един след друг, Байрактарски придоби популярност с легендарната си максима „За този, който работи, криза няма“. Той е луд фен и на ретроавтомобилите – има си джип кабрио ГАЗ-63, произведен в далечната 1965 г., върху чийто капак гордо се мъдри фирменият надпис „Байрак”.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене