По нова технология се строят мостовите съоръжения преди тунел „Железница“ на АМ „Струма“

По нова технология, използвана за първи път в България, се изгражда подучастъкът преди тунел „Железница“ на АМ „Струма“. Проектът включва изграждането на две мостови съоръжения и обслужващ път при северния портал на тунел „Железница“. Заради безопасността на хората се работи само в светлата част на деня.

Строителството на мостовите съоръжения се извършва на сегменти. „В началото за един сегмент бяха необходими близо 40 дни, но постепенно сроковете бяха скъсани и в момента всеки сегмент отнема не повече от 10 дни. С всеки готов сегмент дължината и теглото на избутваното съоръжение нарастват“, разказва инж. Борислав Стрински – ръководител на екипа на изпълнителя на Обособена позиция 1 на тунел „Железница“ на АМ „Струма“.

„В България потактовото избутване на стоманобетонната конструкция на мост се изпълнява по този начин за първи път. Технологията е създадена от немски инженери и е прилагана пилотно в Южна Америка преди в края на 70-те и началото на 80-те години на миналия век. Методът се използва в Германия, Франция, Норвегия, Полша и Турция.

Характерно за тази технология е, че връхната конструкция на съоръжението се изгражда на сегменти зад единия от устоите на моста, като всеки сегмент е конструктивно свързан с предходния.

Готовият сегмент се избутва, за да се направи следващият на неговото място. Връхната конструкция на двата моста се състои от по 21 сегмента всяка“, обяснява инж. Стрински.

На терен работят 50 работници, като постепенно с времето новата технология беше усвоена успешно и се работи в съкратени срокове.

Според инж. Стрински до средата на месец август 2021 година ще бъдат напълно готови двете мостови съоръжения, а до края на годината, в съответствие с поставените срокове, и прилежащите пътни части от двете страни на съоръженията.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене