„Вини-БОШКИЛОВ” беше една от 12 български фирми-участници в търговската мисия за посещение на специализирана световна изложба на виното Hong Kong International Wine & Spirits Fair през октомври 2013 г.

Николай Бошкилов

Разговаряме с Николай БОШКИЛОВ – Управител на Винарска изба „Вини- БОШКИЛОВ” – гр. Благоевград

 Как дойде идеята за създаването на винарска изба „Вини-БОШКИЛОВ”-гр. Благоевград?

Ако трябва да бъда откровен идеята възникна спонтанно. През 1999 г – 2000 г. България започна преговори за присъединяването ни към ЕС. Следейки конюнктурата реших, че лозарството и винарството ще бъде отрасъл, който има бъдеще и перспектива, предвид подпомагането, което беше залегнало в референтната рамка за програмния период 2007-2013 г. на ЕС. Освен това, нашият Санданско-Петрички район има трайни традиции във винарството и лозарството, още от времето на древните траки.

Вие разполагате със собствени лозови насаждения – от какви сортове са те?

лозя

Тъй като инвестицията в лозовото стопанство е сериозна, първото нещо, което направих, е да се свържа с хора, които са водещи специалисти в отрасъла. Един от тях беше проф. Радулов. Той сформира екип, който направи сериозни почвено-климатични проучвания.Бяха взети почвени проби от цялото землище на с. Ласкарево, общ. Сандански. Отчетени бяха и климатичните особености на микрорайона. След обстоен анализ на получените резултати взехме решение кои точно площи земеделска земя да се закупят и в последствие какви винени сортове да бъдат засадени на тях. Именно това беше момента, в който спрямо почвите и климатичните особености определихме и сортовете, които най-добре ще виреят в този район. Спряхме се на местния сорт „Мелник-55”, който се отглежда единствено и само в Санданско-Петричкия регион. И тъй като условията бяха подходящи и за сортовете „Мерло” и „Кабарне-совиньон”, те също бяха включени в сортовия състав на лозовото стопанство, което изградихме по-късно. Характерното е, че лозовите насаждения са изградени в землището на с. Ласкарево, общ. Сандански, на 15 км. от емблематичния гр.Мелник. Обособени са в три масива, т.е. те са комасирани, и така по-лесно се обработват. Засадени са под наклон по този начин максимално усвояват слънчевите лъчи през лятото, както и се провежда проветряване на масивите, за да не се развиват болести и неприятели. На един от масивите имаме изградена и сонда за вода и в случай на нужда-при суха година-може и да поливаме.

Каква беше изминалата година за винарската изба?

Изминалата 2013 г. беше благоприятна. Реколтата беше с добри показатели и това ни даде възможност да направим прекрасни вина, които да предложим на нашите клиенти и търговски партньори.

През последните 10-15 години у нас се появиха десетки малки и по-големи винарски изби. Как се борите с голямата конкуренция и какво отличава Вашата изба от останалите?

Действително, през последните години се прояви голям интерес към този отрасъл и много фирми инвестираха в създаването на лозови стопанства и/или винарски предприятия. Голяма част от тези предприятия са малки и средни, тъй като това им дава възможност да произвеждат по-малки количества вина, но с по-високо качество. Специфичното при нас, е че ние имаме собствени лозови масиви и винарска изба, където обработваме продукцията, т.е. осъществява се един затворен цикъл.При този затворен цикъл се упражнява строг контрол по добива, обработка и реализация на продукцията и това е водещото предимство в случая. Тук е моментът да спомена, че винарската изба притежава и собствена изградена лаборатория, където ежедневно се извършват проби и анализи на количеството и качеството на виното, т.е имаме затворен технологичен цикъл и производство на бутиково вино с гарантиран произход.

лаборатория

Трябва да отбележим обаче, че пазарът в България напоследък се пренасити, както на Български, така и на вносни вина и друго от условията да оцелееш на този труден пазар това е освен доброто качество и коректното отношение. Но освен качество и коректност е нужен и добър мениджмънт и гъвкав маркетинг, съобразен със спецификата и изискванията на пазара, екип от подготвени специалисти, които се формират с години работа и т.н. Изобщо нещата са комплексни, като се започне от добиването и производството, където целта е да направиш качествен продукт и се стигне да реализирането му. Целият този път е труден, сложен и отнема много време, но търпеливото му извървяване гарантира успеха.

От къде хората могат да си купят Вашите вина?

вина

Реализираме продукцията си както на вътрешния, така и на международния пазар. От 4-5 години изнасяме вино за Чехия, Полша, Унгария и Германия. Но основната си част реализираме на вътрешния пазар. Позиционирани сме в големите търговски вериги, с които имаме изградени коректни търговски отношения. До преди 2-3 години предлагахме вината и в заведения, но поради некоректно отношение от страна на някои собственици прекратихме изцяло предлагането на вино в този сегмент от пазара. Какво имам в предвид-взимат определено количество вино с фактура и сертификат, и ползвайки тези документи след това предлагат какви ли не вина, вкл. и домашно, позовавайки се на нашата марка и качество и клиентите бързо усещат разликата и предявяват претенции. Тук може да бъдат посочени и конкретни имена на фирми и заведения, но това не е най-важното-предпочитам да замълча.

Какъв е пътят на виното от лозето до бутилката на щанда в магазина?

хромови бъчви

Пътят е дълъг и той започва именно този месец-февруари, когато се открива лозарския сезон. На 01 февруари ежегодно отдаваме почит на Св. Трифон, който е благодетел на лозята и зарязваме лозовите насаждения за здраве и берекет, заедно с нашите служители във фирмата, гости, приятели. След това малко по-късно през февруари започва и същинската част по обработката на лозята т.е. извършваме резитбата като в последствие спазваме останалите агротехнологични мероприятия, съпътстващи вегетацията на лозата. И така до месец септември, когато идва момента на равносметката. Преди гроздобера взимаме проби от гроздето, изследваме ги по няколко показателя в собствената ни лаборатория и когато е настъпил баланса между тези показатели започваме гроздобер. Гроздето се бере ръчно, в касетки, прибира се механично с трактор и ремарке, и така се транспортира до Благоевград, където е избата. Смила се и се слага във ферментатори, където протича ферментацията. След протичане на алкохолната ферментация провеждаме и малолактичната ферментация и тогава можем да кажем, че виното е готово. Следват обработки по бистрене, филтруване, стабилизиране на студ и т.н., преди да бъде затворено в бутилка. До тук технолога има думата, след това нещата отиват в ръцете на търговския екип, който се грижи за реализацията. Това е пътят на виното от лозето да магазина, обрисуван в едри щрихи.

Искам да използвам случая да поздравя всички колеги от бранша, както от региона, така и от страната с празника, който честваме през м. февруари – Св. Трифон и да пожелая на всички успешна и плодотворна 2014 г.

Кое е Вашето любимо вино от изключително интересния асортимент, който предлагате?

Ако трябва да бъда откровен предпочитания нямам. Допада ми всяко вино, което е направено с мерак, усърдие и любов, колкото и клиширано да звучи.

Как да разпознаем доброто вино?

Вижте, човек трябва да е дегустирал различни вина, и това, което му допадне то това е доброто вино. Разбира се, говорим за технологично издържани и обработени вина. Трябва да се разчупи този шаблон, при който, чрез едно или друго внушение, едно вино се определя като добро. Вкусовите рецептори на хората не са еднакви, така че на едни им харесва едно на други-друго вино. Важното е виното да ви допада и да го пиете с удоволствие и наслада, ако може и в приятна компания.

Към какво се стремите, за да бъдете конкурентни на световния пазар?

Стремежът ни е насочен към повишаване на качеството на продукта и конкурентноспособността на предприятието. Един от инструментите за това е участието в Европейските фондове и спечелени и реализирани няколко проекта, както за лозовите насаждения, така и конкретно за винарската изба – закупуване на нова техника, усъвършенстване на технологичния процес, внедряване на иновации в производствотото.

Инвестираме и в човешкия ресурс, като участвахме в няколко проекта по ОП „Развитие на човешките ресурси” с цел повишаване квалификацията на служителите в избата.

Другият инструмент за повишаване на конкурентноспособността е чрез внимателното следене на тенденциите на развитие на сектора в България, Европа и в световен мащаб и прилагането им при нас.В тази връзка „Вини-БОШКИЛОВ” беше една от 12 български фирми-участници в търговската мисия за посещение на специализирана световна изложба на виното Hong Kong International Wine & Spirits Fair през м.октомври 2013 г.Там имаше представители от цял свят от винения бранш и споделихме безценен опит, видяхме съвременните тенденции на развитие на бранша в световен мащаб, някои нововъведения.

Имахме и няколко международни участия във форуми, свързани с винопроизводството в страни-членки на EC-Чехия, Полша, Унгария от където останахме доволни и „си сверихме часовника“ на Европейско ниво.

В национален мащаб сме канени и участваме в различни семинари, проекти и мероприятия, свързани с винопроизводството, и заедно с колегите от бранша обменяме информация, опит и споделяме практики.

Кои са предизвикателствата на пазара на българско вино?

Доверието, което трябва да си върнем към потребителите. Доверие, което през 90-те години беше силно разклатено, поради факта, че на пазара се предлагаха вина с компрометирано качество. Това се отнася както за вътрешния, така и за външния пазар.

Какви са плановете Ви за развитие от тук нататък?

Обмисляме идеята за развиване на селски туризъм.Това е съпроводено с изграждане на битов дегустационен център, където гостите на избата и гр.Благоевград и Региона ще могат да дегустират вината и да се запознаят отблизо с технологичните процеси и история на виното.

Кои са най-характерните сортове грозде за региона и с кое вино се гордеете най-много?

Нашият Санданско-Петрички регион е с уникален средиземноморски климат за червените сортове вино-топла зима и прохладно и горещо лято, като тук се събират най-много слънчеви дни през годината от цялата страна. Тук и само тук се отглежда „Широка мелнишка” лоза и нейният подобрен вариант „Мелник-55” или наричан още „Ранна мелнишка” лоза. Именно поради факта, че този сорт се отглежда в един сравнително малък по мащабите на Европа регион, прави сорта изключително уникален и интересен за Европейските консуматори на вино. И мисля, че ако заложим на него и обединим усилия, можем да покажем на Европа и света уникалността на това Българско вино.

Кое е основното Ви правило в бизнеса?

Коректност, както към нашите клиенти, така и към търговските ни партньори.

Има ли мода във виното? И ако да, кое е най-модерното вино в момента?

По-скоро няколко стила. Единият е виното да отлежава в дъбови бъчви-Барик и придобива различен вкус. Другият е виното да се консумира без да има съприкосновение с дърво – т.нар. плодови вина. Въпрос на предпочитание, въпрос на вкус е кой от двата стила ще Ви допадне.

Виното за Вас е…?

Начин на живот!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене